stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Prihodnji teden 17. Jazzinty

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.08.2016 16:40

V Novem mestu se bo v ponedeljek začela 17. mednarodna delavnica s festivalom Jazzinty.

Glasbene delavnice, ki jo novomeški Kulturni center Janeza Trdine pripravlja s sodelovanjem konservatorija Prins Claus iz nizozemskega Groningena in bo potekala do sobote, se bo letos udeležilo 70 udeležencev iz 11 držav ter 11 mednarodnih mentorjev.

Vodja projekta Jazzinty Jure Dolinar je povedal, da v okviru jazzovske delavnice in festivala pripravljajo tudi sedem koncertov in več kot 50 ur improvizacijskih nastopov, ki bodo potekali na Loki, na vrtu Dolenjskega muzeja in na mestnem Glavnem trgu.

Sicer pa so udeleženci Jazzintyja, ki prihajajo letos z vseh celin, opremljeni z bogatim predznanjem, kar po mnenju prirediteljev bogati pedagoški postopek in hkrati spodbuja mlajši naraščaj slovenskih glasbenikov, ki se na delavnici prvič spoznavajo z jazzom.

Udeležence bo poučevala prenovljena ekipa 11 mednarodnih mentorjev oziroma priznanih jazzovskih glasbenikov in pedagogov, med katerimi so tudi trije slovenski ustvarjalci. Strnjen pedagoški del v obliki individualnih ur, teoretičnih predavanj in praktičnih vaj pa bo potekal v novomeški Glasbeni šoli Marjana Kozine.


V letošnjem širšem programu, ki sicer sledi ustaljenim smernicam, sodelujejo prenovljena mentorska ekipa in prodorni mladi avtorji, hkrati so festivalsko dogajanje razširili na dodatno prizorišče na Loki.

Festivalski koncertni program bo sestavljen iz nastopov mentorjev, udeležencev in gostov delavnice ter koncerta zmagovalca skladateljske nagrade Jazzon, ki jo bodo za skladbo Quantum Insomnia letos podelili saksofonistu Blažu Švaganu.

Letošnji umetniški vodja Jazzintyja je nizozemski kontrabasist Joris Teepe, med drugimi mentorji pa v Novem mestu pričakujejo še ameriška pevca Deborah Brown in JD Walterja, pianista Marka Črnčeca, poljskega trobentača Piotra Wojtasika, saksofonista Jureta Pukla, hrvaško-nizozemskega kitarista Ratka Zjaco, ameriškega kontrabasista Paula Bernerja, srbskega bobnarja Vladimirja Kostadinovića, italijanskega jazzovskega harmonikarja Simoneja Zanchinija in improvizatorja Dreja Hočevarja.

Jure Pukl se bo s svojo zasedbo predstavil tudi na festivalskem samostojnem koncertu, pevka Deborah Brown in kontrabasist Teepe pa bosta nastopila ob spremljavi Big Banda Krško.