zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice

Prihodnost jedrske energije v Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
16.06.2023 08:33

Predsednik vlade Robert Golob bo z ministrom za okolje, podnebje in energijo Bojanom Kumrom danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško in sedež skupine Gen. Na krški občini bo v nadaljevanju javni posvet o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji. Neuradno je pričakovati bolj jasne informacije države o naslednjih korakih v zvezi s tem vprašanjem.

Golob in Kumer se bosta sestala z vodstvom Nuklearne elektrarne Krško ter s poslovodstvom družbe Gen energija, krovnega podjetja skupine Gen, katere del je med drugim Nek in ki bo tudi investitor v morebitno novo nuklearko v Krškem. Na Občini Krško se bosta premier in minister nato v družbi novega predsednika Nekove uprave Gorazda Pfeiferja, donedavnega dolgoletnega prvega moža krške nuklearke Staneta Rožmana ter generalnega direktorja Gena energije Dejana Paravana udeležila javnega posveta o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji.

Po neuradnih informacijah je na dogodku pričakovati tudi bolj jasne opredelitve najvišjih predstavnikov izvršne oblasti o naslednjih korakih v smeri dolgoročnega razvoja jedrske opcije v Sloveniji. V ospredju tega je projekt nove nuklearke v Krškem.

Trenutna vlada je v delu javnosti in v opoziciji deležna očitkov, da projektu ni naklonjena in da sabotira nadaljnjo rabo jedrske energije v Sloveniji. V vladnih vrstah kritike zavračajo.

V zadnjih dneh so iz Gena energije prišle tudi informacije, da v družbi razmišljajo o precej večjem energetskem objektu od sedaj predvidenega reaktorja z močjo 1100 megavatov. Gen bo pri tem dobavitelja tehnologije iskal med zahodnimi ponudniki, torej v ZDA in Franciji, ter na Japonskem in v Južni Koreji.

Trenutno je sicer predvideno, da naj bi vlada končno odločitev o novi nuklearki v Krškem sprejela še pred koncem mandata, v 2027 pa bi nato o projektu, katerega cena bi se utegnila približati 10 milijardam evrov, odločali volivci na referendumu. Po zadnjih ocenah bi lahko objekt v najboljšem primeru stal leta 2037.