zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Velika Dolina

Prihranili že 125 megavatov

Piše: Radio Krka/Dolenjski list

Čas objave:
12.01.2016 18:07

Velika Dolina - Osnovna šola Velika Dolina je letošnjo zimo pričakala energetsko učinkovitejša, saj so v času zadnjih poletnih počitnic zamenjali kotlovnico.

Brežiški župan Ivan Molan si je novo pridobitev včeraj ogledal v družbi ravnateljice Mojce Bregar Goričar, ta pa mu je predstavila tudi obnovljeno zobno ambulanto za otroke, za katero si želijo., da bi delovala vsaj dvakrat na teden in tako postala bolj dostopna tudi za krajane.

Ob obisku župana s sodelavci so se osnovnošolci, člani šolske dramske skupine, predstavili z igrico »Izgubljena snežinka« pod vodstvom mentorice Zvonke Jarkovič. Osnovno šolo Velika Dolina sicer obiskuje 108 šolarjev, v vrtcu pa skrbijo za 50 otrok.


Energetska sanacija šole

Energetska sanacija šole je potekala od leta 2013 do leta 2015. V prvi fazi je občina s pomočjo evropskih sredstev toplotno izolirala podstrešje, zamenjala dotrajano stavbno pohištvo, optimizirala ogrevalni sistem (vgradili so 154 termostatskih ventilov) in vgradili toplotno črpalko za učinkovito pripravo sanitarne tople vode. V drugi fazi, ki je potekal med zadnjimi poletnimi počitnicami, so obstoječ sistem ogrevanja na plin zamenjan s t.i. bivalentnim ogrevalnim sistemom, ki je sestavljen iz toplotne črpalke zrak-voda in dveh plinskih kondenzacijskih kotlov, ki obratujeta le, ko toplotna črpalka sama ne zmore doseči zadostne temperature ogrevanja.

Vrednost celotnega projekta znaša okoli 450.000 evrov, od tega je občina na razpisu Ministrstva za infrastrukturo in prostor za prva fazo pridobila 225.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev. Pričakovani letni prihranek energije po energetski sanaciji je 146 MWh, kar naj bi dosegli po prvem letu delovanja. Do sedaj zbrani podatkih kažejo, da je šola že v letu 2015 zaradi učinkovitejšega sistema prihranila za približno 125 MWh celotne energije, so še sporočili z brežiške občine.