Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

Primerjava Romov JV Slovenije s tistimi, ki živijo v Prekmurju, je nekorektna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.11.2016 13:59

Regijska civilna iniciativa Novo mesto je na poslance in poslanke naslovila pismo glede reševanja romske problematike. V njem jih predsednik Silvo Mesojedec med drugim poziva, naj se končno začnejo zavedati, da je potrebno romsko problematiko v JV Sloveniji drugače obravnavati kot tisto v ostalih predelih države.

Razmišljanje Romov na tem območju je po mnenju Mesojedca drugačno. Pismo objavljamo v celoti:

"Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci !
Dne 11.10.2016 sem vam poslal pismo glede romske problematike, ki je vsebovalo tudi konkretne številke o nataliteti in finančnih prejemkih. Če bi vas takrat v pismu vprašal ali čakate na vašo reakcijo, ko bo kak župan napaden bi se mi verjetno posmehovali. Pa se je po tem pismu zgodil fizični napad na župana Občine Škocjan s strani Roma. Prepričan sem, da ne veste, da je na bivšega župana Občine Semič Janka Bukovca pred leti Rom že nameril pištolo. Mar resnično čakate, da pade žrtev med funkcionarji? Vaš odziv na moje pismo je bil namreč izredno skromen. Kot, da se ne zavedate, da ste izvoljeni od ljudstva in se niste sami postavili na ta položaj. Za prejeto pismo sta se mi zahvalila poslanca Zvonko Lah in Andrej Čuš, poslanec Matej Tonin se je v povratnem pismu strinjal z vsebino našega pisma. Poslanka Anja Bah Žibert pa je z svojim nastopom v parlamentu sicer podkrepila naše pismo, to pa je tudi vse.

Ob napadu na župana Občine Škocjan je med ljudmi le še bolj zavrelo. V kolikor si niste v vezi tega dogodka ogledali prispevka na A kanalu si ga lahko ogledate na tej povezavi klip.si/video-pritisk-vam-bo-narastel-ko-boste-izvedeli-koliko-nasega-denarja-prejema-ta-romska-druzina-17260 . Le tega si je ogledalo skoraj 52.000 državljanov.

11.11.2016 je na Brdu pri Kranju potekal posvet Prostorska ureditev območij, kjer živijo Romi v Republiki Sloveniji v organizaciji Urada za narodnost. Mar ne govorimo že destletja zgolj o urejanju romskih naselij? Davkoplačevalskega denarja potrošenega za te namene je bilo ogromno. Rezultati pa porazni. Nikoli posveta kako Rome pripeljati do tega, da za svoje preživljanje sami zaslužijo. Vedno znova smo priča zahtevam Romov po urejanju naselij, katera naj uredi občina ali država.

Glede na vašo neodzivnost, da prisluhnete prebivalcem, ki se zaradi neučinkovite politike pri reševanju romske problematike dnevno soočajo z težavami ob sobivanju z Romi in vedno znova podlegate pritiskom za urejanje bivanjskih razmer, ki pa ne dajejo pozitivnih rezultatov bo več kot očitno potrebna naša reakcija. Očitno je edina vaša vizija le nadaljnja getoizacija romskih naselij. V kolikor se motim mi prosim posredujte vaš načrt zmanjševanja getoiziranih romskih naselij in kako boste to storili.


Zdaj se bom dotaknil največjega nelegalnega in neurejenega naselja v Sloveniji, Žabjaka. Leta 1984 je bilo krajanom, da so sprejeli takratni zazidalni načrt za Žabjak, obljubljeno, da bo to urejeno naselje, otroci bodo zaradi tega čisti in bodo hodili v šolo, njihovi starši se bodo zaposlili in tako skrbeli za svoje družine. Uspeh tega je danes lepo viden. Leta 2002 smo v svetu KS Bučna vas začeli z aktivnostmi, ki bi politiko prisilili k drugačnemu pristopu in pripravi programa, ki bi pričel urejati stvari v pozitivno smer. Tudi z protestnimi shodi smo to želeli doseči, vendar neuspešno. Do danes se je situacija na terenu le še dodatno poslabšala. Ker smo ponovno priča zahtevam po legalizaciji Žabjaka se bo tokrat treba temu bolj odločno upreti. Z našo oceno, da getoizacija ni prava pot se je strinjal tudi predsednik Evropske komisije Juncker na katerega smo se, zaradi ignorance domače politike do nas, tudi obrnili. V primeru priprave prostorskega načrta za Žabjak lahko pričakujete proteste in prometni kaos v Novemu mestu.

Pričnite pa se že končno zavedati, da je potrebno ločiti romsko problematiko na JV Slovenije od ostalih predelov, kjer so razmišljanja Romov drugačna.

Predsednik RCI
Silvo Mesojedec"

je še zapisano v pozivu poslancem in poslankam Državnega zbora.