Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice

Primož Primec novi predsednik Društva Kočevarjev staroselcev

Piše: R.K.

Čas objave:
13.07.2023 09:09

V nedeljo je na sedežu Društva Kočevarjev staroselcev v Občicah v občini Dolenjske Toplice potekal izredni občni zbor saj je zaradi zdravstvenih težav odstopil dosedanji predsednik Marjan Štangelj. Na njem so se člani iskreno zahvalili dosedanjemu predsedniku za njegovo delo in predvsem to, da je postavil delovanje društva na zdrave temelje.

Za novega predsednika so delegati soglasno izvolili Primoža Primca, ki je v svoji predstavitvi najprej izpostavil, da biti predsednik Društva Kočevarjev staroselcev ni enostavno, predvsem zaradi narave in specifike dejavnosti društva in tudi problematike, ki se ga dotika. Zato bo program dela usmerjen predvsem v prihodnost. Društvo ima dve glavni nalogi; vzpostavitev njihovega centra kot muzejskega središča zgodovine Kočevarjev ter da vse napore usmerijo v ohranjanje delovanja njihove pevske in folklorne skupine, ki je vitalnega pomena za obstoj društva. Načrtuje se povezovanje s sorodnimi društvi v tujini, predvsem Ameriki s povabilom, da jih obiščejo.

Letos v Društvu Kočevarjev staroselcev izvajajo sledeči projekti

Projekt Ohranjanje in interpretacija kulturne dediščine v muzeju Društva Kočevarjev staroselcev s poudarkom na etnografski zbirki kmečkega orodja in predmetov za vsakdanjo rabo ter umestitvijo pešpoti starimi sortami sadnega drevja z namenom spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na podeželju izvajajo v sodelovanju z Avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani in Univerzo v Ljubljani.

Njihova dejavnost je financirana tudi s strani Občine Dolenjske Toplice – delovanje pevske in folklorne skupine ter izdaja časopisa BAKH – POT, ki ga financira tudi Ministrstvo za kulturo in avstrijsko veleposlaništvo. Ministrstvo za kulturo je v letošnjem letu dodelilo še sredstva za obnovo križevega pota v cerkvi v Kočevskih Poljanah, za dogodek Pojemo s Kočevarji in postavitev infotabel po vaseh.