Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

Prireditve v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.11.2016 19:53

Decembrski mesečni napovednik dogodkov v novomeški knjižnici.

Petek, 2. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Ustanovni zbor Kulturnega društva Severina Šalija
Ob minuli 105. obletnici rojstva pesnika, prevajalca in Novomeščana Severina Šalija, ter na predvečer spomina rojstva dr. Franceta Prešerna, vas pripravljalni odbor za ustanovitev Kulturnega društva Severina Šalija (KDSŠ) prijazno vabi na ustanovni zbor omenjenega društva.

Neznane krajine osvajam,
sem kaplja, ki nosi jo val.
Potujem vse dalje, postajam
vse bolj in bolj glas rodnih tal.
(Severin Šali)

Ponedeljek, 5. december 2016, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica

Večer poezije v srbskem jeziku literarnih gostov
Gostje večera bodo srbski pisatelji, ki živijo pri nas v Sloveniji, večina že desetletja, ustvarjajo pa v svojem maternem jeziku, nekateri pa tudi v slovenskem jeziku.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z:
Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Zavodom Boter Novo mesto, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, OI Novo mesto in srbskim kulturnim društvom Novo mesto.
Dogodek sofinancira Mestna občina Novo mesto.

Torek, 6. december 2016, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica

Alternativni večer: predavanje Antona Komata Hormonski motilci, največja grožnja biotskemu statusu človeka
Na tokratnem alternativnem večeru bo Anton Komat predaval o hormonskih motilcih, ki so največja grožnja biotskemu statusu človeka. Hormonski motilci delujejo transgeneracijsko, tako da rušijo hormonsko ravnovesje človeka, povzročajo neplodnost, feminizacijo moških ter degenerativna in rakava obolenja. Najdemo jih povsod v okolju – v vsakdanjih izdelkih, hrani in vodi. Nemogoče se jim je popolnoma izogniti, vendar lahko sami naredimo veliko že s tem, da se zavedamo, kje se najpogosteje nahajajo.
Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Društvom Bober – okoljsko gibanje Dolenjska.

Torek, 6. december 2016, ob 10.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Oddelek za odrasle
Sestanek članic RIC-evega študijskega krožka Beremo skupaj

Torek, 6. december 2016, ob 13.00, Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca

Knjižne POPslastice s Tadejem Tošem in Doro Fišter Toš
S slovenskim akademskim igralcem, TV ustvarjalcem in komikom Tadejem Tošem ter njegovo ženo, hrvaško gledališko, filmsko in televizijsko igralko Doro Fišter Toš, bomo spregovorili o ustvarjanju, literaturi, medkulturnem povezovanju, humorju ter razlikah med slovenskim in hrvaškim gledališčem ter filmsko produkcijo.

Ob petkih, 9., 16. in 23. december 2016, od 18.00 do 19.15, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Vadba: Hatha Yoga Flow
Redna vadba joge dvigne raven energije v telesu, umiri in fokusira um ter okrepi mišice trupa, nog in rok, izboljša telesno pripravljenost, ravnotežje in razpoloženje. Poudarek je na zavedanju telesa, moči in gibljivosti z vsemi elementi hatha joge: dihalnimi tehnikami, mantrami, asanami, poglobljeno relaksacijo ob glasbi. Vadba poteka na različnih nivojih, saj je vedno prilagojena vadečim. V primeru poškodb ali kroničnih bolečin se pred obiskom posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Pridite v udobnih oblačilih ter s seboj prinesite jogijsko podlago in odejo.
Dodatne informacije na tel. št. 068 644 949. Vodi: Daša Bajt, RYT200.

“Joga nam omogoča najti novo obliko svobode, za katero mogoče sploh nismo vedeli, da obstaja.“ B.K.S. Iyengar

Sreda, 7. december 2016, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Učilnica Beri
Predavanje Godija Kellerja Naši otroci in njihova prihodnost

Kako pripraviti otroke na negotovo prihodnost? Ali odgovori na vprašanja včerajšnjega dne zadostujejo zahtevam prihodnosti? O tem in še več bo spregovoril mednarodno priznan predavatelj, norveški pedagog in pisec Godi Keller.

Godi Keller je svojo pestro pedagoško pot pričel pred več kot petintridesetimi leti. Avtor knjige S srcem v šoli, prevedene tudi v slovenščino, Tvil i fred (Dvom v miru) ter Lempen & Ulempen, deluje kot samostojni mednarodni predavatelj, pisec in učitelj predvsem na Norveškem ter na Švedskem, Danskem, Češkem, Hrvaškem, v Sloveniji, Estoniji, Islandiji, Latviji in drugod. Je zunanji strokovni sodelavec mnogih javnih in zasebnih šol in vrtcev ter izobraževanj/študijev za pedagoške poklice. Poleg tega predava slušateljem javnih in zasebnih ustanov, kot so bolnice, sindikati vzgoje in izobraževanja, regionalne organizacije za rejništvo in različna združenja, ter podjetjem, ki podpirajo svoje zaposlene na področju starševstva. Zaradi potreb sodobnih staršev je pričel voditi 'Šolo za starše', ki je, zahvaljujoč njegovemu drugačnemu pristopu, naletela na izredno pozitiven odziv v vseh državah, kjer jo izvaja – tudi v Sloveniji.

Četrtek, 8. december 2016, ob 17. uri, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Časopisna čitalnica in bukvarna na Študijskem oddelku
Alzheimer Cafe: Uporaba zdravil pri različnih oblikah demence
V sklopu ZDRAVstvenega KOTička vas vabimo na Alzheimer Cafe, ki je terapevtska post-diagnostična skupina, na kateri udeleženci v neformalnem in sproščenem vzdušju izmenjujejo izkušnje in pridejo do novih in potrebnih informacij o različnih težavah v različnih fazah bolezni.
Srečanja so namenjena svojcem obolelih za demenco, samim bolnikom, če se v tem okolju počutijo pozitivno, in tudi njihovim prijateljem, sosedom, znancem … Običajno se jih udeležijo strokovnjaki za demenco, predstavniki društva Spominčice in prostovoljci, ki nudijo možnost pogovora, strokovnega svetovanja in podporo.

Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o vplivu različnih zdravil, ki zavirajo in ublažijo znake različnih oblik demence, s poudarkom na Alzheimerjevi bolezni. Uporabo zdravil in njihovo delovanje bo podala gospa Miroslava Abazović, magistra farmacije. Odgovarjala bo na vaša vprašanja in dileme o zdravilih, ki so dostopna na slovenskem tržišču.
Toplo vabljeni v našo družbo.

Torek, 13. december 2016, ob 18. uri, Trdinova čitalnica
Predstavitev knjige Marjana Hrena Slatenska dolina in Machova dediščina pod Gorjanci

Ob 100. obletnici smrti fizika, matematika, filozofa in humanista Ernsta Macha je nastala knjiga Marjana Hrena z naslovom Slatenska dolina in Machova dediščina pod Gorjanci. Knjiga je poklon avtorjevemu domačemu okolju, ki ga je z navdušenjem raziskoval od zgodnjih otroških let, hkrati pa avtor opozori na večkrat prezrto dediščino družine Mach, ki je zaznamovala tamkajšnje življenje. Danes je na ozemlju nekdanje Machove graščine zasnovana tudi Machova učna pot, ki jo je osnovalo Društvo Machova dediščina pod Gorjanci, ustanovljeno v lanskem letu.

Sreda, 14. december 2016, od 9.00 do 12.00, Preddverje knjižnice
Delavnica izdelovanja božično-novoletnih okraskov


Četrtek, 15. december 2016, ob 9.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Oddelek za odrasle
Literarni krog (prej Knjižna čajanka) s Slavko Kristan.


Četrtek, 15. december 2016, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Potopisno predavanje Romunija: Transfaragasan in Drakule

Težko ljudi prepričaš, da si je vredno ogledati Romunijo, predvsem zaradi spomina na stare diktatorske čase. Brane Dobar bo v svojem potopisnem predavanju skušal spremeniti splošno predstavo in jo predstavil lepšo in prijaznejšo. S starimi mesti in čudovitimi vasmi je Romunija ostala v spominu kot ena lepših in prijaznejših držav v Evropi, ki ohranja spoštljiv odnos do svoje kulturne in stavbne dediščine ter se ponaša z neokrnjeno naravo. Na potepanje po Balkanu je odrinila že preizkušena četvorka: trije moški in ena ženska v starem bivalnem kombiju. Niso imeli dovolj časa in denarja, a jih je vodila neizmerna želja videti čim več. Obisk vlaških prijateljev v soteski Djerdap, vožnja po romunski visokogorski cesti Transfaragasan, obisk najstarejših toplic, Drakulovih gradov (resničnega in turističnega), okusno obnovljenih starih mest (Sibiu, Rasnov, Brasov, Bukarešta …) ter oddih ob bolgarskem Črnem morju je le nekaj utrinkov z njihove poti.

Ponedeljek, 19. december 2016, ob 17. uri, Trdinova čitalnica
Predstavitev Črnogorsko-makedonskega in makedonsko-črnogorskega slovarja Remza Skenderovića

Remzo Skenderović je avtor prvega Črnogorsko-makedonskega in makedonsko-črnogorskega slovarja, s katerim zaokrožuje svoj slovaropisni opus. Pred tem je namreč že izdal Slovensko-makedonski in makedonsko-slovenski slovar ter Slovensko-črnogorski in črnogorsko-slovenski slovar.
Omenjeni slovar vključuje več kot 30.000 besed in je pomemben doprinos k leksikografski znanosti in krepitvi dolgoletnih vezi med obema narodoma.

Sreda, 21. december 2016, ob 19.00, KC Janeza Trdine
Hommage Édith Piaf: Monodrama Lare Jankovič Kot jaz, klepet ob biografiji Roberta Bellereta Piaf, francoski mit in podelitev bralne značke za odrasle

Novomeška Knjižnica Mirana Jarca in Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto / KC Janeza Trdine vas vabita na odrski sprehod po izbranih postajah burnega življenja velike dive francoskega šansona Edith Piaf. Monodrama v izvedbi Lare Jankovič in režiji Zijaha A. Sokolovića se z vloženimi songi in glasbeno spremljavo Marka Brdnika v živo vpisuje v žanr t. i. glasbenega gledališča. Dinamična zgodba, ki gledalca največkrat nagovori na čustveni ravni, je polna bliskovitih preobratov in se obenem preliva in celo do nerazpoznavnosti premeš(č)a z intimnimi zgodbami igralke, pevke, oboževalke, pripovedovalke, ki nam jo podaja, v posameznih detajlih pa se lahko prepozna vsak gledalec.

Ogled monodrame je nagrada za vse, ki so pravočasno (do konca novembra) oddali izpolnjeno bralno zgibanko in s tem opravili bralno značko za odrasle, ki v novomeški knjižnici poteka že 8. leto zapored. Bralci lahko izbirajo s seznama kakovostnih in ne prezahtevnih literarnih, dokumentarnih in potopisnih del ter pesniških zbirk slovenskih in tujih avtorjev. Svoje misli o prebranem in oceno knjige pa zapišejo na bralno zgibanko, ki jo dobijo na vseh oddelkih knjižnice ali knjižnični spletni strani.

Glasbeni monodrami sledi kratek klepet Lare Jankovič in Maje Kraigher, prevajalke ene najnatančnejših biografij Edith Piaf z naslovom Piaf, francoski mit izpod peresa Roberta Bellereta, ki je v lanskem letu izšla pri založbi Modrijan, ter druženje ob kozarčku Édithine priljubljene pijače.
Srečanje bomo zaključili s tradicionalno podelitvijo priznanj za uspešno opravljeno bralno značko. Cena vstopnice za ostale, ki niso opravili bralne značke za odrasle, je 10 EUR.

Četrtek, 22. december 2016, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Pogovorni večer Društva Novo mesto s podelitvijo častnega članstva Evi Simič in Antonu Škerlju
Društvo Novo mesto vas vabi na slovesno podelitev častnega članstva Evi Simič in Antonu Škerlju ter pogovorni večer z obema slavljencema in soustanoviteljema društva leta 1993. Anton Škerlj je društvo vodil 15 let, Eva Simič pa je bila dolgoletna tajnica in kronistka društva.

Večer bo povezovala Nina Štampohar, z glasbo in petjem pa ga bodo popestrili učenci Glasbene šole Marjana Kozine. Po končani prireditvi sledi druženje z zakusko.



AKTIVNOSTI NA ODDELKU ZA MLADINO
DECEMBER 2016

Sreda, 7., 14., 21., 28. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Pravljična soba
Pravljice v angleškem jeziku z ustvarjalnico

Otroci, ste vedeli, da se lahko učimo angleški jezik tudi s pomočjo pravljic? Za povrh pa ustvarjamo zanimive izdelke na pravljično temo, ki jih odnesemo domov? Da o novih prijateljstvih, ki jih sklenemo ob druženju z vrstniki (starimi od 6 do 10 let) in pravljičarko Natalijo, sploh ne govorimo! Vse to, vsako sredo od začetka oktobra naprej, ob 17.00 uri v Pravljični sobi Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Se vidimo!
Potrebne so predhodne prijave na Oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ali tel. št. 07/393 46 65.

Četrtek, 1. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Časopisna čitalnica
Blazinice tolažbe

Vabimo tako otroke kot starše in stare starše, da se skupaj z nami in nosilko projekta, policistko Stanislavo Zupanc, preizkusijo v ročnih spretnostih, izdelajo blazinico tolažbe in vanjo vtkejo nekaj pozitivnih misli, ki bodo otrokom pomagale v težkih trenutkih. Ročno sešite blazinice so namenjene otrokom, ki so priče ali udeleženi v dogodkih, ki jih obravnavajo policisti. Blazinice bodo policisti ob takih dogodkih podarili otrokom in na ta način poskusili najmlajšim omiliti bolečino.

Ponedeljek, 5. december 2016, ob 11.00, Trdinova čitalnica
Pravljica Muca Copatarica z delavnico (v hrvaškem jeziku)

V okviru sodelovanja z Gradsko knjižnico Zadar vas vabimo, da spoznate Muco Copatarico v hrvaškem jeziku s pomočjo tehnike pripovedovanja zgodb na filcu. Zgodbi bo sledila ustvarjalna delavnica.
Primerno za otroke od 5. leta starosti naprej.

Ponedeljek, 5. december 2016, ob 11.00, Učilnica Beri
iPad delavnica (v hrvaškem jeziku)

Otroke, ki jih zanima, kaj vse jim iPadi lahko ponudijo, vabimo na delavnico, ki bo potekala v okviru sodelovanja z Gradsko knjižnico Zadar. Delavnica je namenjena otrokom prve triade OŠ. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami na tel. 07/39 34 665 – Oddelek za mladino.

Torek, 6. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Prireditveni atrij
Gledališka predstava Maček Muri

Le kdo ne pozna slavnega Mačka Murija? In kako izgleda in zveni v izvedbi dijakov 4. letnika Srednje vzgojiteljske šole? Pridite in poglejte.
Dijaki bodo ob tej priložnosti zbirali prostovoljne prispevke za maturantski ples.

Torek, 13. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Pravljična soba
Ura pravljic

Kamišibaj gledališče je pripovedovanje ob slikah na malem odru. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Izvajalec stoji ob malem lesenem odru, na katerem v slikah teče zgodba, ki jo ta pripoveduje. Slike prikazujejo pomembne dogodke v zgodbi podobno kot pri stripu. Na kamišibaj način boste tokrat izvedeli, kako je zajec v gozdu našel svojo sliko …

Četrtek, 15. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Pravljična soba
Ustvarjalnice: voščilnice

Praznični čas se nezadržno bliža. Dobre želje, izražene na voščilnicah, ki smo jih izdelali sami, se zdijo še bolj od srca. Pridite in ustvarjajte z nami.

Petek, 16. december 2016, od 16.00 do 18.00, Glavni trg
Škrat Rudi na Glavnem trgu

Vabljeni na druženje s knjižničnim škratom Rudijem v okviru božično-novoletnega dogajanja na novomeškem Glavnem trgu.

Torek, 20. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Lutkovna predstava Božiček se je izgubil

Božiček se je pravočasno odpravil na pot, da bi obdaroval otroke. Vendar se je vmes malo izgubil v letnih časih. Le kdo mu je pomagal, da je spet našel svoj pravil letni čas?

Sreda, 21. december 2016, ob 18.00, Glavni trg
Lutkovna predstava Božiček se je izgubil

Božiček se je pravočasno odpravil na pot, da bi obdaroval otroke. Vendar se je vmes malo izgubil v letnih časih. Le kdo mu je pomagal, da je spet našel svoj pravil letni čas?

Četrtek, 22. december 2016, ob 17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Pravljična soba
Ustvarjalnice: novoletni okraski

Da bosta tudi tvoj dom in smrečica praznično okrašena, lahko nekaj okraskov narediš v prijetni družbi tudi sam.

Četrtek, 22. december 2016, ob 18.00, Glavni trg
Zaplešimo s škratom Rudijem

Knjižnični škrat Rudi ima simpatično pesmico in ples, s katerima razveseljuje otroke v knjižnici in drugod. Vabljeni, da se mu pridružite in skupaj z njim in plesalkama Plesnega studia Novo mesto zapojete in zaplešete.



BRANJE S TAČKAMI
Branje s tačkami je eden izmed programov humanitarnega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Terapevtski kuža pomaga otrokom premostiti težave z branjem, pomaga jim pridobiti samospoštovanje in samozavest ter razvijanje socialnih veščin. Za dodatne informacije in razpoložljivi termin pokličite na Oddelek za mladino 07/393 46 65.

OTROCI, PRAZNUJTE ROJSTNI DAN S ŠKRATOM RUDIJEM V KNJIŽNICI!


Rudi je vesel, zabaven, igriv in nagajiv škrat, ki domuje v novomeški knjižnici. Prebudil se je iz več desetletij trajajočega sna in sedaj razveseljuje otroke s petjem in plesom v knjižnici in izven nje.
Z veseljem bi prišel tudi na tvoj rojstni dan, če se boš odločil, da boš praznoval v knjižnici. Skupaj s prijatelji boste prebirali knjige, ustvarjali in igrali družabne igre. Seveda pa brez prepevanja, plesa in balonov ne bo šlo, čaka pa te tudi darilo.

Praznovanja otroških rojstnih dni v knjižnici bodo potekala ob petkih med 17.00 in 19.00 v učilnici Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Skupina otrok lahko šteje do 12 otrok v starosti med 3 in 8 let. Več informacij in prijave na Oddelku za mladino. Starši lahko po želji ob pričetku prinesejo pogostitev in torto. Na praznovanju starši niso prisotni oz. po želji le slavljenčevi starši. Vsak otrok, ki praznuje rojstni dan v knjižnici, prejme v spomin tudi darilo. Cena 100 EUR, doplačilo za plastični pribor in kozarčke 10 EUR.


PRIREDITVE V KRAJEVNIH KNJIŽNICAH
V DECEMBRU 2016


Šentjernej, Škocjan, Dvor, Dolenjske Toplice, Straža


Sreda, 14. december 2016, ob 17.00, Krajevna knjižnica Šentjernej
Ura pravljic in ustvarjalna delavnica

Torek, 13. december 2016, ob 18.00, Krajevna knjižnica Dolenjske Toplice
Literarni večer z Nejko Omahen Šikonja
V goste smo povabili mladinsko pisateljico Nejko Omahen Šikonja, ki živi v Dolenjskih Toplicah. Spregovorila bo o svojih romanih Silvija, Življenje kot v filmu, Dež, Veliko srce, Temno sonce … Njene zgodbe govorijo o povsem običajnih mladostnikih, o njihovih težavah, razmišljanjih in zanimivih doživetjih. Ne zamudite prijetnega srečanja s priljubljeno mladinsko pisateljico!

Torek, 20. december 2016, ob 17.00, Krajevna knjižnica Dolenjske Toplice
Urica pravljic in ustvarjalna delavnica
December je čaroben mesec, ko otroci neučakano pričakujejo velika darila Miklavža, Božička in dedka Mraza. DARILO – kaj je to? Je to velika čokolada z lešniki, nova pižama, igrača, računalniška igrica … Ali pa je darilo lahko tudi drugačno? Takšno, ki ti napolni dušo in srce, te poveže s prijatelji in z naravo? Prave vrednote se skrivajo v preprostih stvareh, če jih le znamo videti. O teh vrednotah se bomo pogovarjali z otroki ob pravljici »Božično darilo za jelenčka Rudija«, ki je še kako resnična. Sledilo bo ustvarjanje majhnih božičnih drevesc. Razveselite svoje otroke z urico pravljic v knjižnici!

Torek, 13. december 2016, ob 17.00, Krajevna knjižnica Dvor
Urica pravljic in ustvarjalna delavnica

Četrtek, 8. december 2016, ob 10.00, Krajevna knjižnica Škocjan
Delavnica izdelovanja voščilnic z Društvom upokojencev Škocjan

Sreda, 14. december 2016, ob 17.00, Krajevna knjižnica Škocjan
Delavnica izdelovanja novoletnih okraskov

Sreda, 21. december 2016, ob 17.00, Krajevna knjižnica Škocjan
Urica pravljic in ustvarjalna delavnica

Četrtek, 22. december 2016, ob 17.00, Krajevna knjižnica Straža
Urica pravljic in ustvarjalna delavnica




PRIREDITVE ZUNANJIH IZVAJALCEV V DECEMBRU 2016

Sreda, 7. december 2016, ob 19.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Gong: zvok vseh zvokov
Zvočna kopel je meditacijsko sprostitvena tehnika. Znano je, da je zvok najstarejša oblika zdravljenja. Gong kopeli imenujemo, ker se človeško telo kopa v vibracijah in zvokih gonga. Z izvajanjem zdravilnih zvokov gongov lahko ponovno vzpostavimo mir in dobro zdravje, ga ohranjamo in bolj uživamo v življenju. Z usmerjenim zvokom in ritmom so gongi sposobni neravnovesje telesa vrniti v okvire normalnega delovanja. Na vseh ravneh postanemo bolj zdravi, celo negativne lastnosti in vzorce lahko prekinemo. Pridite in se prepustite spontani meditaciji in sproščanju. Prinesite s seboj kristale, saj jih bomo z zvokom in vibracijami očistili ter jih napolnili s svežo energijo in našo namero, da vas bodo spremljali na življenjski poti.
S sabo prinesite ležalno podlogo, odejo, vzglavnik in vodo za pitje. Naredite si enourno ležanje prijetno. Zaželeni so prostovoljni prispevki 10 €.
Prijave ter informacije na e-mail: karin.servatzy@nm.sik.si ali telefon: 07/393 4686 oz. gsm: 051 201 982.

Sreda, 14. december 2016, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Tematski večeri v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto: Kriza – soočimo se z življenjem!
Pojem krize je že nekaj let prisoten v sferi našega življenja. Doživljamo jo na različne načine in različno intenzivno. Zdi se, da je prav to tista kriza, pred katero so močno svarili v vseh časih, kriza, ki so jo napovedovali kot neizogibno, če človek pri sebi nečesa ne bo spoznal in spremenil. S tem ne mislimo na kakšno od ekonomskih kriz, ki se vsakih nekaj let ali desetletij ciklično pojavljajo na različnih kontinentih. Gre za vse bolj intenzivno krizo človeškega duha, ki nas v bistvu spremlja že vso evolucijo. V to krizo smo vpleteni vsi, ne glede na to, ali smo osebno odgovorni za določena dejanja, saj je vsak človek živa samostojna celica, ki sobiva v velikem organizmu, ki ga imenujemo človeštvo na planetu Zemlja. Da ne bo pomote, zelo razumemo, da ste trenutno morda v finančno nezavidljivem položaju, imate krizo v partnerskem odnosu ali pa ste v slabem psihofizičnem stanju. Težave so rešljive in tudi minejo, a kmalu so tu nove, ki zahtevajo spet našo pozornost in energijo. Sčasoma dobimo vpoglede, da se naš odnos do kriz in težav v življenju spreminja, a manjka nam uvida, da bi krizo spoznali v njenih temeljih. Kje najti moč za soočenje, uvid za razumevanje okoliščin in ljubezen za sprejemanje? Eden od odgovorov bi se glasil: Le pogumno, soočimo se z življenjem, saj rešitev obstaja!

Na tokratnem tematskem večeru bomo skozi pogovor potovali v krizna območja v nas in zunaj nas ter iskali pot, ki bi nas popeljala do rešitve, pomiritve in olajšanja.

Več na: http://www.lectorium.si/
:Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba


RAZSTAVE V DECEMBRU 2016

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Preddverje knjižnice
»Če ne boš bolj priden, ti ne bom nič prinesel. Ne uporabljaj grdih izrazov in ne sekiraj očeta in mame.Miklavž« Razstava Miklavževih voščilnic iz Posebnih zbirk Boga Komelja.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Hodnik pred upravo knjižnice
Izdelki Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni
Skozi leto, v okviru prostočasnih dejavnosti in delovne terapije, obsojenci ustvarijo veliko izdelkov, ki jih želijo odprodati, saj na ta način povrnejo sredstva za nakup materialov in izdelovanje slik.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Mušičeva avla
Razstava ilustracij mag. Mateje Kranjc, prof. likovne umetnosti
Ilustracije so nastale pri njenem raziskovanju in odkrivanju otroške risbe otrok, starih 6 in 7 let. Motivi za ilustracije so predlogi otrok in njihovih želja po upodobitvah. Pri tem je skušala ponoviti otroško risbo ter se približati in ponoviti otroško spontanost pri likovnem izražanju.