901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Prisluhnili so učiteljici življenja

Piše: R.K.

Čas objave:
19.06.2023 10:09

V četrtek, 15. junija 2023, so dijaki v prostorih domoznanske zbirke Knjižnice Brežice iz rok mentorjev, profesorice zgodovine Nataše Šekoranja Špiler in bibliotekarja dr. Dejana Packa, ter direktorice Knjižnice Brežice, mag. Tee Bemkoč, prejeli priznanja za sodelovanje v projektu in knjižno nagrado.

Zgodovinsko domače branje je partnerski projekt Gimnazije Brežice in Knjižnice Brežice, ki se je v šolskem letu 2022/2023 izvajal kot obvezna izbirna vsebina.

V četrtek, 15. junija 2023, so dijaki Mark Petelinc, Katja Plevnik in Sara Topić  v prostorih domoznanske zbirke Knjižnice Brežice iz rok mentorjev, profesorice zgodovine Nataše Šekoranja Špiler in bibliotekarja dr. Dejana Packa, ter direktorice Knjižnice Brežice, mag. Tee Bemkoč, prejeli priznanja za sodelovanje v projektu in knjižno nagrado.

Sodelovanje v projektu je dijakom omogočilo prebiranje izvrstnih zgodovinskih del, poglobitev šolskega znanja in urjenje v kritičnem mišljenju. Njihovo obveznost je predstavljalo branje štirih knjig (dveh s priporočilnega seznama in dveh po lastni izbiri) in avtorstvo prav toliko pisnih izdelkov. Merilo ni bilo število prebranih strani, temveč izvirnost in utemeljenost razmišljanj(a) o prebranem.

Priporočilni seznam je vključeval nabor knjig iz svetovnega in slovenskega zgodovinopisja s strokovnega oddelka Knjižnice Brežice. Knjigam je skupna aktualnost, razumljivost, pa tudi izzivanje splošnih (šolskih) predstav o preteklosti. In kar je najpomembnejše: dijakom so odpirale pot do spoznanja, da je zgodovina neprekosljiva učiteljica življenja.