pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

Projekt Preventivni mozaik Posavje se zaključuje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.06.2016 05:25

Preventivni mozaik Posavja je projekt na področju preprečevanja bolezni, povezanih z življenjskim slogom, ki so ga od 3. februarja izvajali v regiji Posavje partnerji Center za socialno delo Krško, Zdravstveni dom Krško, Družinski inštitut Zaupanje, Društvo Srečanje in nosilec projekta Mladinski center Krško. Projekt danes zaključujejo.

V času projekta so vzpostavili in izvajali nov celovit program in serijo storitev za kronične bolezni, povezane z življenjskim slogom, za različne skupine uporabnikov. Temu učinku so sledili z vzpostavitvijo regijskega programa preventivnih aktivnosti za otroke, mladostnike in starše ter razvojem uličnega dela z mladimi, ki je v našem okolju novost. Vzpostavljen je tudi nov model svetovalnega dela z neprostovoljnimi uporabniki ter v ta namen tudi Svetovalnica Krško.

Preventivne aktivnosti za mladostnike »V Posavju žuramo brez drog in alkohola!« zajemajo celotno populacijo devetošolcev v regiji Posavje ter dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol. Aktivnosti je bilo deležnih 1287 mladostnikov.

Na OŠ Kostanjevica so izvedli pilotni kontinuirani preventivni projekt »Radi smo zdravi« za njihove četrtošolce. Vključenih je bilo 21 otrok, srečali so se 10-krat, zadnjič skupaj z njihovimi starši. Preventivne dejavnosti za starše so izvajali na njihovih delovnih mestih, zajeli so 890 staršev.

Ulično delo so pilotno izvajali za mlade med 12. in 29. letom, ki so razvili različna tvegana vedenja, na različnih lokacijah v občini Krško. V ulično delo ter preventivne aktivnosti za mladostnike je bilo vključenih tudi večje število prostovoljcev.

Svetovalnica je namenjena za družine, pare in posameznike v različnih medosebnih čustvenih stiskah, ki jih na svetovanje napotijo sodelujoče institucije (v prvi vrsti gre za neprostovoljne, torej napotene kliente, ki se morajo svetovanja/terapije udeležiti zaradi različnih oblik nefunkcionalnega oziroma neustreznega vedenja). V celotnem obdobju projekta je bilo opravljenih 811 ur individualnih in družinskih svetovanj.

S projektom so želeli doseči tudi večjo usposobljenost strokovnjakov za delo z ranljivimi skupinami na področju preprečevanja kroničnih bolezni, povezanih z življenjskim slogom. Vzpostavili so mrežo organizacij pod imenom »Posavje za zdravje«, v katero je bilo vključenih 29 organizacij s področja problematike alkohola iz celotne regije (CSD-ji, zdravstveni domovi, šole, tožilstva, sodišča, mladinske organizacije, policija, Zavod za zaposlovanje, ključne NVO s področja problematike projekta). Namen mreže je vzpostavitev sodelovanja, skupno iskanje novih rešitev, medsebojno izobraževanje ter prenos dobrih praks.