pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Žužemberk

Projekt suhokranjske vodooskrbe se nadaljuje

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.05.2016 14:07

Projekt oskrbe z vodo Suhe krajine, pri katerem so se leta 2005 povezale občine Žužemberk, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje, se po lanskem začetku terenskih del maja zložno nadaljuje. Žužemberška občina pa je kot nosilka projekta namesto končne pogodbe o financiranju s pristojnega ministrstva dobila le sklep o priznanju stroškov.

Žužemberški župan Franc Škufca je povedal, da so podpis omenjene pogodbe z ministrstvom za okolje in prostor pričakovali najkasneje do 15. maja. Sicer pa so na podlagi sklepa o priznanju opravičenih stroškov za opravljena dela, za katera bodo občine založile lastna sredstva, v vseh partnerskih občinah - razen mirnopeške - v začetku meseca počasi začeli s terenskimi deli.

Kdaj pričakujejo podpis omenjene pogodbe, žužemberški župan ni znal predvideti.

Sicer naj bi naložba, ki bo zanesljivo vodooskrbo zagotovila več kot 10.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega kraškega območja, skupaj s stroški in z davkom stala približno 37 milijonov evrov. Dobre štiri petine denarja zanjo pričakujejo iz evropskih virov ter od države, razliko bodo prispevale partnerske občine.

S projektom so sicer začeli pred dobrim desetletjem. Z ministrstvom za okolje so leta 2007 podpisali sporazum o sofinanciranju potrebnih študij, do leta 2013 so nato pripravljali ustrezno dokumentacijo in zagotovili več kot 30 gradbenih dovoljenj, ki po predlanskem podaljšanju veljajo do leta 2018.


S prvimi gradbenimi deli so v vseh občinah, razen kočevske, ki bo na vrsti zadnja, začeli lani in izvedli dela v vrednosti 1,6 milijona evrov. Po teh zdaj čakajo pogodbo o sofinanciranju, za katero so jim v vladni službi za kohezijo že februarja zagotovili, da bo pripravljena predvidoma do konca navedenega meseca.

Škufca je pojasnil, da gre za zadnji potrebni akt za dela do konca gradnje suhokranjskega vodovoda. Njegovo končanje, ki se lahko tudi nekoliko zavleče, pričakujejo do konca leta 2018, leto kasneje pa še prevzem, priključevanje in druge postopke. Glede na to, da je denar za izvedbo projekta že rezerviran, pa dodatnih zapletov ne pričakujejo, je pristavil.

Poudaril je, da bo projekt suhokranjskega vodovoda - podobno kot v belokranjskih občinah, ki so se donedavno ubadale s podobnimi težavami pri vodooskrbi - povezal partnerske občine in jim zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo z dopolnjevanjem iz izvirov v drugih občinah omogočil tudi v primeru okvar ter sušnih obdobjih.

V žužemberški občini še približno petina prebivalcev ni priključena na javni vodovod, podobno pa velja tudi za določene dele drugih v projekt vpletenih občin, je še povedal Škufca.