IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

Projektni dan Srednje strojne šole Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
15.06.2023 08:27

Na Srednji strojni šoli Novo mesto je potekala že tradicionalna vsakoletna prireditev, na kateri so prikazali izdelke dijakov zaključnih letnikov.

Projektna naloga je del poklicne mature in spada pod četrto izpitno enoto. Opravljajo jo vsi dijaki, ki se šolajo za poklice: strojni tehnik, tehnik mehatronike in avtoservisni tehnik. Poleg te naloge, dijaki opravljajo še tri izpite iz splošnih in strokovnih predmetov.

Projektna naloga je naloga, ki se jo izdeluje skozi vse leto. Dijaki se v mesecu septembru odločijo za razpisano temo, izberejo mentorja in začnejo z delom. V izdelku, ki ga je bilo možno videti, se skriva veliko dela, ki zajema teoretične osnove, preračune, računalniško konstruiranje s programom Catia in šele na koncu, ko pripravijo vse opisano, se lahko lotijo izdelave izdelka.

V letošnjem letu se lahko pohvalijo s kar 80 izdelanimi projektnimi nalogami. Dijaki so izdelovali različne traktorske priključke, kot so: traktorski plato, traktorske klešče za hlodovino, obnavljali so trosilec gnoja, vilice za prenos bal, poleg tega pa so se predstavili z izdelavo rolerja za boilie, ločevalnika olja od emulzije, jedilne in delovne mize, velikega števila žarov, razvlažilnika zraka, električnega skiroja, električnega kolesa, robotskega natakarja in roke, inebriatorja (mešalec pijač), modela CNC stroja in še mnogo drugih.

Poleg tega je dijak izdelal UTV vozilo po svojem načrtu. Veliko je bilo prikazanih tudi obnov motorjev, pri katerih prevladuje znamka motorjev Tomos. Kot vsako leto se tudi letos lahko vidi obnove avtomobilov, v ponos pa jim je obnova traktorja starodobnika znamke Deutz. Dijaki so svoje znanje, ki so ga pridobili na šoli, pokazali tudi z izdelavo učila, ki bo namenjeno za bodoče generacije dijakov. Učilo prikazuje delovanje štirivaljnega motorja z notranjim izgorevanjem. 

S prikazi projektnih izdelkov so dobili potrditev usposobljenosti dijakov, ki se izobražujejo za poklic strojnega in avtoservisnega tehnika ter tehnika mehatronike.