franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Kočevje

Prostovoljska akcija sajenja dreves prestavljena za en teden

Piše: STA

Čas objave:
31.03.2022 07:57

Tradicionalna vseslovenska prostovoljska akcija sajenja dreves, v okviru katere bodo obnavljali v naravnih ujmah poškodovane gozdove, zaradi napovedanega dežja ne bo potekala to soboto, ampak teden pozneje, 9. aprila, so danes sporočili iz Slovenskih državnih gozdov, ki akcijo soorganizirajo.

"Dobro pri vsem skupaj je, da bo dež po dolgem času namočil zemljo, kar ne pomeni samo, da bomo prihodnji teden lažje sadili, ampak tudi, da bo uspeh sadnje večji, kot bi bil, če bi se sušno obdobje nadaljevalo. Dež pa bo pomagal pogasiti tudi požare v naravi," so zapisali v sporočilu. Možnost prestavitve za en teden so napovedali že v torkovi najavi.

Vse ostalo glede akcije Pomladimo gozdove 2022 ostaja nespremenjeno. Akcija bo potekala med 9. in 11. uro na Novih Lazah pri Kočevski Reki, Trati pri Škofji Loki, Trojanah, Rakovem Škocjanu, na Trnovem v Trnovskem gozdu ter na Kidričevem.

Na skoraj petih hektarjih državnih gozdov bodo prostovoljci skupaj posadili več kot 10.000 sadik gozdnega drevja. Po navedbah družbe bodo gozdove obnovili s sadikami smreke, macesna, bukve, češnje, lipe, doba, breka, gorskega javorja in ostrolistega javorja. Najbolj obsežni akciji bosta potekali na Kočevskem, kjer bodo posadili 2400 dreves smreke, in v okolici Kidričevega, kjer bodo prostovoljci posadili 2000 sadik različnih drevesnih vrst.



Udeleženci morajo s seboj obvezno prinesti orodje za sajenje - rovnico, kramp ali motiko. Potrebujejo tudi zaščitne rokavice in primerno terensko obutev. Najlažje je, če sadijo v paru, so dodali v sporočilu za javnost. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji Slovenskih državnih gozdov in Zavoda za gozdove Slovenije.

Akcijo, ki naj bi se je udeležili tudi trije ministri, so podprli ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije, Ekošola in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, pridružuje pa se ji tudi več podjetij. V Kočevski Reki naj bi se prostovoljcem pridružila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in okoljski minister Andrej Vizjak, v Škofji Loki naj bi pomagal kmetijski minister Jože Podgoršek.

Za vsako od lokacij je na spletni strani Slovenskih državnih gozdov objavljeno zbirno mesto, informacija o dostopu in geografskih koordinatah. Na spletni strani se zaradi lažje organizacije zbirajo tudi prijave udeležencev, so pojasnili v družbi.