stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Protest proti zmanjšanju obsega nujne medicinske pomoči v občini Metlika

Piše: R.K.

Čas objave:
14.03.2024 09:11

Medije in družbena omrežja so v zadnjem času preplavile objave o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči, ki predvideva vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov, tudi v Črnomlju, s katerimi želi Ministrstvo za zdravje razbremeniti obstoječe urgentne centre in zagotoviti hitrejšo oskrbo akutno bolnih. Omenjena reorganizacija je dvignila kar nekaj prahu, saj obstaja bojazen je, da se bo na dolgi rok obdržala le mreža satelitskih centrov, drugje pa bi se obseg zagotavljanje nujne medicinske pomoči krčil oz. zmanjševal.

Županja Občine Metlika, Martina Legan Janžekovič, je 22. februarja ministrici za zdravje, dr. Valentini Prevolnik Rupel, poslala dopis z zahtevo po pojasnilu o obliki zagotavljanja nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika po enoletnem prehodnem obdobju. V odgovoru s strani Ministrstva za zdravje, ki ga je Občina prejela 1. marca letos, ni bilo zaznati zavezujoče namere, da do zmanjševanja obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči v občini Metlika ne bo prišlo, zato so članice in člani Občinskega sveta Občine Metlika na izredni seji sprejeli pet sklepov:

SKLEP 1: Občinski svet Občine Metlika prepozna nujno medicinsko pomoč ZD Metlika kot dolgoročno strateško točko za izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno prisotnostjo zdravnika (24/7/365) na območju Občine Metlika.

SKLEP 2: Občinski svet Občine Metlika v skladu s sprejetim prejšnjim sklepom ostro nasprotuje kakršnemu koli zmanjšanju obstoječega načina zagotavljanja nujne medicinske pomoči v Občini Metlika.

SKLEP 3: Občinski svet Občine Metlika zahteva sestanek z ministrico za zdravje.

SKLEP 4: Občinski svet Občine Metlika od Ministrstva za zdravje zahteva jasno zagotovilo o vključenosti enote nujne medicinske pomoči ZD Metlika kot dolgoročno strateško točko za neprekinjeno izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno prisotnim zdravnikom (24/7/365) in bo tako zapisano v besedilu in Prilogi št. 1 spremenjenega Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči.

SKLEP 5: Občinski svet Občine Metlika zahteva vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v Občini Metlika, v prostorih novozgrajenega ZD Metlika.

V opomin Vladi in pristojnemu resornemu ministrstvu, da v tem obmejnem, turistično obiskanem, podeželskem okolju ne zmanjšuje obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči, je bila na izredni seji občinskega sveta podana tudi pobuda za organizacijo protesta.

"Ker gre za izjemno perečo problematiko, zaradi katere smo prebivalci Občine Metlika vznemirjeni, zaskrbljeni in prestrašeni, mi pa težko verjamemo le nenapisanim obljubam, bomo v torek, 19. marca 2024, ob 16. uri, na parkirišču pred Zdravstvenim domom Metlika, organizirali protestni shod proti zmanjševanju obsega nujne medicinske pomoči v občini Metlika," so zapisali v sporočilo za javnost na občini Metlika.

Občane vabijo, da se v čim večjem številu udeležijo protesta in izrazijo svoje nezadovoljstvo z zmanjševanjem obsega nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Metlika. na ta način bodo Ministrstvu in Vladi sporočili, da se s kakršnim koli krčenjem obsega nujne medicinske pomoči v občini Metlika nikakor ne strinjajo in da nikakor ne morejo pristati na zniževanje njenega obsega.

"Ne moremo razumeti, da bi se zmanjšalo ali reorganiziralo nekaj, kar v našem okolju deluje dobro in našim uporabnikom zagotavlja varnost v ruralnem okolju. Prisotnost dežurne službe na način 24/7/365 je že mnogim rešila življenje. Pravica do zdravstvenega varstva je ustavna človekova pravica in naši občani morajo biti deležni enakovrednih zdravstvenih storitev kot vsi državljani Republike Slovenije – torej hitrih, učinkovitih in dostopnih v najkrajšem možnem času. Zmanjševanje obsega nujne medicinske pomoči bi za naše prebivalce pomenila bistveno slabšo dostopnost do zdravstvene oskrbe v najbolj kritičnih trenutkih in neenakopraven položaj pri dostopu do nujne medicinske pomoči v primerjavi s prebivalci večji mest, v katerih so predvideni satelitski urgentni centi, nižjo kakovost zdravstvenega varstva in s tem nižjo kvaliteto življenja. In na to nikakor ne moremo pristati," so še zapisali v sporočilu za javnost.