Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice

Prve sončne elektrarne na trgovinah Spar

Piše: R.K.

Čas objave:
19.10.2023 09:49

V Sparu Slovenija bodo jeseni z lastno investicijo namestili sončne panele na strehe treh objektov, v katerih so nahajajo trgovine SPAR, in sicer v Mozirju, Laškem in Ivančni Gorici. S tem bodo za lastne potrebe na posamezni trgovini proizvedli med 8 in 20 odstotki zelene električne energije ter prispevali k zmanjševanju ogljičnega odtisa za skupno 183 T/letno.

Spar Slovenija je že lani postavil prvo sončno elektrarno na strehi distribucijskega centra v Ljubljani, s katero proizvajajo približno 16 odstotkov zelene električne energije za lastne potrebe. Trajnostne korake pa letos nadaljujejo z gradnjo sončnih panelov na prvih treh objektih, v katerih so trgovine SPAR – v Mozirju, Laškem in Ivančni Gorici. Pokritost z zeleno pridelano električno energijo iz sončnih elektrarn bo znašala od 8 % do 20 % lastne rabe posamezne trgovine, odvisno od njene velikosti in tehnološke opremljenosti. Z uvedbo sončnih elektrarn v Mozirju, Laškem in Ivančni Gorici pa bodo v Sparu zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za 183,42 T/letno, in sicer 104,49 T/letno v Mozirju in Laškem ter 78,93 T/letno v Ivančni Gorici.

»Eden izmed ciljev v sklopu trajnostne vizije Spar Slovenija je učinkovito izkoriščanje obnovljivih virov energije, zato smo lanski projekt nameščanja panelov na streho našega distribucijskega centra letos nadgradili še z investicijo v izgradnjo prvih sončnih elektrarn na strehah trgovin. Do konca leta 2023 jih načrtujemo postaviti še dodatnih 15. Z gradnjo energetsko učinkovite infrastrukture se aktivno borimo za zmanjšanje našega okoljskega vpliva, z osveščevalnimi akcijami in raznimi ukrepi, kot je trajnostno ravnanje z embalažo, pa okolju prijazne pristope spodbujamo tudi med našimi kupci,« je ob tem povedal Jure Petkovšek, izvršni direktor v Spar Slovenija.