stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Sevnica

Prvi brivsko-frizerski salon v Sevnici čaka prenova

Piše: Občina Sevnica

Čas objave:
19.05.2021 08:27

Občina Sevnica je na javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine uspešno prijavila projekt ureditve brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici.

Ministrstvo za kulturo je namreč odobrilo sofinancerska sredstva za konzervatorsko-restavratorske posege teh prostorov, ki jih je občina v lanskem letu odkupila z namenom dolgoročne zaščite kulturne dediščine in bodoče obogatitve turistično-tržne ponudbe starega mestnega jedra.
Poseg bo usmerjen v muzejsko prezentacijo salona ter ohranitev njegove posebne narave in družbenega pomena. Gre namreč za prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi št. 5, zdaj Glavni trg, ustanovil Dragotin Karl Kreutz.

Poudarek ureditev bo na ohranjanju lesene materialne substance, s čiščenjem in zaščito površin, ter na ohranitvi avtentičnih materialov, tehnologi, znanj in veščin, saj gre za ohranitev redke zbirke, ki bo omogočila vpogled v stare obrtne veščine in znanja.



Za ureditve prostorov, ki so opredeljeni kot kulturni spomenik lokalnega pomena, bo ministrstvo prispevalo 17.601,42 evrov. V občinskem proračunu je za investicijo načrtovanih skupno 40 tisoč evrov. Projekt bo izveden v letošnjem letu.

Za izvedbo konzervatorsko-restavratorskih posegov je občina že pridobila tudi kulturno-varstvene pogoje in soglasja za izvedbo s strani celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.