stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Razstava izdelkov romskih otrok

Piše: R.K.

Čas objave:
30.11.2023 08:32

V minulem tednu so splošne knjižnice po Sloveniji obeležile svoj praznični teden. 20. november je njihov skupni rojstni dan, praznovanje pa vselej poteka ves teden. Pogosto ga tudi malce podaljšajo, za kar so se letos odločili , nedavno pa so vključili tudi razstavo izdelkov romskih otrok iz naselja Krušče.

Pobuda za sodelovanje je bila lansko leto aprila, sami izdelki pa so nato nastajali na delavnicah, ki so avgusta in septembra letos potekale v okviru Centra za socialno delo Posavje – enote Brežice. O podrobnostih sta na dogodku spregovorili Andreja Osredkar, pomočnica direktorice brežiške enote CSD, in Neja Martinčič Golob, strokovna sodelavka brežiške enote CSD. Poleg likovnega ustvarjanja so bile v tem času izvedene še mnoge druge dejavnosti, med njimi poslikava obraza, družabne igre in igre na prostem, z vključitvijo v katere so udeleženci kakovostno preživljali svoj prosti čas. Prostovoljka Monika Ferenčak je ob tem izpostavila pomen pomoči in srčnosti, ki naj gresta z roko v roki in nas vodita na poteh življenja. 

Andreja Dvornik, bibliotekarka Knjižnice Brežice in povezovalka dogodka, se je v nadaljevanju navezala na glasbo in pesem, zbranim pa je podala vsebino pravljice Kako so nastale gosli. Pravljica je dvojezična, zapisana v romskem in slovenskem jeziku. Je ljudska in zato nima znanega avtorja, izšla pa je v zbirki Čebelica, ki letos praznuje okroglih 70 let. Majhni in malo večji udeleženci dogodka so spoznali, da so gosli staro poimenovanje za violino – instrument, ki  ga je predstavila Nina Špiler Škoda, učiteljica razrednega pouka v Osnovni šoli Brežice. Tretješolka Lorena je nato na violino zaigrala pesem Kuža pazi, Jernej in Tadej pa sta druženje zaokrožila s pesmijo v romskem jeziku.