franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Razstava lesenih izdelkov v Sodražici

Piše: R.K.

Čas objave:
14.06.2023 08:07

Minuli torek je ob 11.00 uri v dvorani Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja v Sodražici steklo uradno odprtje razstave Čar lesa.Razstava bo na ogled do nedelje 2. julija 2023, ko bo tradicionalne Psoglavske dni okronal sodraški Tržni dan. Razstavo sta z namenom promocije izdelkov iz lesa ob podpori Občine Sodražica in Rokodelske zadruge Sodražica In situ organizirala Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les.

Prisotne so na odprtju nagovorili Blaž Milavec, župan Občine Sodražica, prof. dr. Maks Merela, prodekan Oddelka za lesarstvo, Biotehniška fakulteta, prof. dr. Franc Pohleven, pobudnik in organizator razstav Čar lesa, Gregor Pirc, direktor rokodelske zadruge Sodražica In situ ter mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je razstavo Čar lesa tudi uradno odprl. Dogajanje, ki ga je povezovala Petra Drobne, je popestril orglarski mojster Brane Košir.

Po odprtju je rokodelska zadruga Sodražica predstavila nove izdelke, ki jih je realizirala s pomočjo sredstev novega projekta In situ. Občina Sodražica je namreč ob podpori sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS julija leta 2021 uspešno izvedlaprojekt ustanovitve Rokodelske zadruge Sodražica In situ. S pričetkom leta 2022 je skupaj z novoustanovljeno zadrugo In situ in Turističnim društvom Sodražica pridobila sredstva novega projekta, ki je med drugim v letošnjem letu omogočil izdelavo 5-ih inovativnih lesenih izdelkov.


RAZVOJ INOVATIVNIH LESENIH IZDELKOV IN Z NJIMI POVEZANEGA TRAJNOSTNEGA TURIZMA

Pri oblikovanju novih produktov so se zadružniki povezali z izkušenimi oblikovalci iz lokalnega okolja. Priskrbeli so lokalno lesno surovino in izdelali prototipne vzorce ter začetne serije novih izdelkov. Z njimi želijo okrepiti ponudbo prodajnih izdelkov zadruge, ki bodo omogočali večjo tržno konkurenčno prednost ter višjo dodano vrednost. Pridobljena sredstva hkrati omogočajo medijsko promocijo, tisk promocijskega materiala ter sodelovanje na sejmih in tržnicah od Turjaka do Kolpe.

Projekt In situ je usmerjen tudi v izboljšanje lokalne turistične ponudbe. Zadruga z Občino Sodražica sodeluje pri izvedbi analize obstoječega stanja turizma ter mobilnega pripomočka za vodenje do občinskih turističnih znamenitosti. V okviru projekta bo vzpostavljen turistično informacijski center. S partnerjem v projektu, Turističnim društvom Sodražica in izbranim, najbolj ugodnim izvajalcem, Območno – obrtno podjetniško zbornico Ribnica je bilo izvedenih več delavnic in predavanj, s katerimi so v turistična razvojna prizadevanja vključili različne ciljne skupine občanov in gostujočih strokovnjakov.


INOVATIVNI LESENI IZDELKI IN SITU

Ročno izdelani leskovi zobotrebci v leseni dozi

Zobotrebec je ena najstarejših iznajdb, star vsaj toliko kot človekovi čisti zobje. Unikaten, ročno izdelan zobotrebec iz lesa leske je doma prav v deželi suhe robe. Ne zlomi se, ko ne želimo, saj je ravno prav mehak in prožen. Nežno očisti medzobne prostore in varuje dlesni. Že pregovorne pa so tudi zdravilne lastnosti same leske. Do dobrih zobotrebcev je težko priti, še posebej v gostinskih lokalih. Zato je najbolje, da jih imamo vedno nekaj pri roki. Za še tako lepo žensko torbico ali moški žep so jih izdelale članice Društva za ohranjanje dediščine Gradež in jih napolnile v lično izdelane orehove in bukove doze Lesostrugarstva Aleksander Zajc.

Higiensko, razstavljivo leseno stojalo za nože

V inovativnem lesenem stojalu, ki nas obvaruje pred ostrino kuhinjskih nožev, imamo lahko te zdaj vedno pri roki. Zloženi po velikosti in namenu so skriti v objem masivnega slovenskega lesa. Estetiko izdelka, ki je okusen okras sodobne kuhinje, bogati še ena prednost. Stojalo lahko kadarkoli preprosto razstavimo in očistimo. Čisto viteštvo kuhinje …

Set lesenih krožnikov

Nove kombinacije okusov lahko poizkušamo in preizkušamo iz večne topline naravnega materiala. V sodobno oblikovanih krožnikih iz plemenitega lesa so inovativne tudi tradicionalne jedi. Set krožnikov v treh velikostih prebuja nove zamisli za serviranje naravnost odličnih predjedi, glavnih jedi in posladkov …

Wellness z lesenim maserjem in aromaterapijo

Les s svojimi antiseptičnimi lastnostmi in pristno lepoto sam po sebi blagodejno vpliva na boljše počutje in zdravje. V poseben prostorček sodobno oblikovanega aromatizerja In situ lahko dodamo grobo sol in jo prepojimo z aromatičnimi olji. Pokrovček preprečuje raztresanje, skozi luknjice in pore lesa pa ure dolgo nevsiljivo sprošča prijetne vonjave.

Ob dišavniku je lesen maser, s katerim lahko razvajamo sebe ali druge. Z vrtljivo masažno žogico, ki je vpeta v podnožje, masiramo dlani med delom z računalnikom. Razporeditev odprtin na kroglici zagotavlja pravilno stimulacijo kože in akupunkturnih točk. Podstavek je hkrati držalo, ki olajša tretma različnih delov telesa.

Za intimnejše vzdušje je dodan lesen podstavek za čajno svečko.

»Zajc«, da te sezuje


Sezuvalo. Sezuvalnik. Hlapec. Rogač. Zajec … Ne glede na to, kako ga poimenujemo, je nova generacija hitro zložljivega pripomočka nepogrešljiva pri sezuvanju obutve, škornjev, obuval brez vezalk ali pa z vezalkami, če se nam jih ne da odvezovati. Kamorkoli ga lahko vzamemo s sabo, hkrati pa je okras veže, ki združuje tradicionalno, vedno aktualno uporabnost z govorico sodobnega oblikovanja. Priporočajo ga pohodniki, jezdeci, motoristi, kmetovalci, ribiči, lovci, smučarji in vsi tisti, ki želimo, da nas zajc sezuje brez vsake muje.

SODELOVANJE Z UVELJAVLJENIMI OBLIKOVALCI

Oblikovalske storitve je kot najugodnejši ponudnik zagotovila zadruga Festival Lesa, ki povezuje kreativne strokovnjake iz različnih področij.

Zamisli in delo za sestavljivo stojalo za nože in set lesenih krožnikov je prispevala Ylenia Zobec Mihelič. Ylenia je magistrica inženirka arhitekture, ki je zaključila študij na Fakulteti za arhitekturo v Trstu.

Gašper Premože, ki ima 20 let izkušenj v industrijskem oblikovanju z več kot 200 izdelki za več kot 20 naročnikov, je oblikoval leseni wellness set in zložljivo sezuvalo za čevlje.

Les so v nove uporabne oblike utelesili mojstri, povezani v rokodelsko zadrugo Sodražica In situ.

Rok Košir iz Kota pri Ribnici sodi v tretjo generacijo rokodelske družine, ki se ukvarja z izdelavo prave ribniške suhe robe. Znani so kot mojstri za izdelavo sit, čebularic in drugih lesenih izdelkov po naročilu. V sklopu projekta In situ je Izdelal zložljivo mizico in stol.

Aleksander Zajc je predstavnik družinskega podjetja, ki se že tretjo generacijo ukvarja z izdelavo lesenih izdelkov. Razvili so se v prave lesarske mojstre za struženje, rezkanje in fino obdelavo lesa s klasičnimi stružnicami in sodobnimi CNC-napravami. Za projekt In situ je izdelal leseni welness set, set lesenih krožnikov in šatuljico za zobotrebce.

Dušan Vesel izhaja iz hiše, v kateri se je z lesnim rokodelstvom ukvarjal že oče. Sam v tej dejavnosti vztraja že 45 let. Najraje razvija nove lesene izdelke. Doslej jih je naredil že več kot 250. Tokrat je v sodelovanju z oblikovalko izdelal razstavljivo stojalo za nože, v sodelovanju z oblikovalcem pa zložljivo sezuvalo za čevlje.