stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Razstava Polone Kitak Domovanja vzorcev v krški knjižnici

Piše: R.K.

Čas objave:
20.03.2024 12:36

Direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović je v četrtek, 14. marca, v prostorih knjižnice odprla likovno-literarno razstavo Polone Kitak Domovanja vzorcev. Dela bodo na ogled do konca aprila.

Polona Kitak, ki živi in ustvarja ''na drugi strani'' Bohorja, natančneje v Žegru, se že več kot dvajset let giblje in ustvarja na prizorišču ljubiteljske umetnosti. Lepoto likovnega izražanja je začela spoznavati že v otroštvu, v zadnjih letih v sozvočju z literarnimi besedili. Izkušnje inženirskega poklica in andragoškega dela so obogatile njeno umetniško izražanje. S sodelovanjem na ex temporih doma in v tujini ter na likovnih in literarnih natečajih je izbrusila svoj talent in pridobila številne reference. Blizu ji je tudi ilustracija. Kot seštevek vseh izkušenj se je rodila trenutna razstava v krški knjižnici, ki je že njena 37. samostojna razstava.

Otvoritev razstave je sooblikovala umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je podrobno predstavila avtoričin likovni ustvarjalni opus ter razstavljena dela. Stil ustvarjanja Polone Kitak, »ustvarjalke z izostrenim občutkom za (likovno) estetiko«, je opisala kot subtilen, avtorski, vezan na izkušnje. V opisu je poudarila, da so njena dela »povezana z naravo in s človekom, ki sta ji neizčrpen vir navdiha, pogled pa seže tudi v urbano krajino. Likovne stvaritve še zdaleč ne temeljijo zgolj na vidnem, saj niso preslikava objektivnega, temveč odraz njenih razmišljanj in stališč, njene angažirane drže, ustvarjalnih potopov k bistvu stvari.Mreže in vzorci so vez z naravo, saj mikro pogledi vanjo razkrivajo, da premore geometrijsko zasnovo. Mreže s svojim strogim ritmom vertikal in horizontal niso le likovno zanimivi fragmenti kompozicij, temveč v njih najdemo tudi asociacije na mreženje med ljudmi. In prav zato se v slikarskih delih tako pogosto pojavi človek, v silhuetno podani, izčiščeni in oblikovno jasni predstavi.«

Polona Kitak je aktivna tudi na področju literarnega ustvarjanja. Je članica Literarnega društva Šentjur, v okviru katerega ustvarja in objavlja poezijo ter krajša prozna besedila. Njeno literarno pot je predstavila predsednica društva Lučka Palir.

Prireditev je potekala v prijaznem, sproščenem in povezovalnem vzdušju, kakršni so bili tudi glasbeni nastopi citrarke Jasmine Levičar, ki nedvomno predstavlja vez med kraji na obeh pobočjih Bohorja.  Prireditev je povezovala bibliotekarka Urška Šoštar.