pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto/Vrba

Razstava športnih golobov Alpe - Jadran

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.11.2016 20:37

V programu 62. avstrijske razstave športnih golobov pismonoš je bila organizirana 1. razstava držav Alpe – Jadran. Tako so gojitelji iz štirih držav; Italije-Slovenije-Hrvaške-Avstrije, v Vrbi (Veldnu) ob turističnem Vrbskem jezeru razstavili v prostorih Hotela Cap Worth svoje najboljše tekmovalne golobe, ki so bili ocenjeni tudi v standard kategoriji, kar ni običajno, vendar je organizator postavil takšen kriterij.

Slovenijo so zastopali člani Kluba ljubiteljev športnih in okrasnih golobov Novo mesto, ki že vrsto let sodelujejo na podobnih razstavah.

Upoštevan je bil enoletni rezultat posameznega goloba, zato je Novo mesto zastopala ekipa petih golobov, treh samcev in dveh samic z oznako na obročku; 105-3040, 105-3047, 105-4848,in 105-3058, 105-4761. S 463 osvojenimi točkami so le za 1,75 točke zaostajali za prvim mestom, kar je dober rezultat.

Novomeščani niso gledali le na promoviranje golobov na tej razstavi. Kot dobitniki sponzorskih sredstev z razpisa mednarodnih prireditev Mestne občine Novo mesto so promovirali novomeški turizem, življenje meščanov mesta z gospodarsko uspešnima podjetjema Krko, tovarno zdravil in Revozom, tovarno avtomobilov.
Ob bivanju ob bregovih »koroškega morja«, plaži Avstrije, so lahko kljub deževnima dnevoma in megli spoznali, da je jezero v dolžini 12 km dobesedno obdano s hoteli, vilami, plažami, privezi čolnov, jaht, pomoli in sprehajalnimi pešpotmi. Vse je namenjeno dopustniku, ki je prišel sem preživeti prijeten vikend ali cel svoj letni dopust. Z občudovanjem so lahko gledali na urejenost mesta, promet, avtobusne in železniške povezave ter ladijski promet. Kako dobro so organizirane različne službe so spoznali, ko je nekdo v hotelu povzročil preplah in povzročil prihod policije in prilet helikopterja, v jezero so se potopili potapljači. Slišati je bilo, da so le tri minute porabili reševalci do začetka akcije. Pravijo, da je bilo veličastno, kaj naj rečejo drugega, saj tu živi mnogo njihovih koroških rojakov. Malce samohvale ne škodi.

Čeprav niso imeli možnosti sodelovati v vseh spremljajočih aktivnostih lahko rečejo, da so vse dobro pripravili. Otvoritev s petjem, govori in dolgotrajnim nagovorom župnika, oblečenega v belo, ki je odprto komuniciral z obiskovalci.

Domačini so jim pomagali, da so postavili svoje omizje s pokušino cvička, različnih krhljev, marmelad, posebno iz jagod črne izabele, rženim in koruznim kruhom, sirom, orehi. Ob degustaciji teh dobrot, ki so jih vsi hvalili, so bili atrakcija in zbudili veliko simpatij in odobravanja.

Predsedniku organizacijskega odbora gospodu Kurtu Pischmannu so podelili slovensko zastavo, plaketo našega mesta, novi katalog in drugo promocijsko gradivo, ki so ga prejeli delegati vseh drugih udeleženk.


V času razstave je potekala dražba 115 športnih golobov, ki so jih organizatorju darovali gojitelji iz Evrope. Posamezni golobi so dosegli do 600,00 €, kar je veliko glede na to, da Koroška s Tirolskim nima geografskih danosti za uspešno tekmovanje z golobi pismonoši. Vedno se najde kakšen zanesenjak, ki si želi še več, zato je pripravljen plačati takšno ceno za svoj hobi.

Avstrijska zveza je na tej razstavi izbrala svojo ekipo 34 golobov za 34. olimpijado športnih golobov v Bruslju, 26.- 28. januarja 2017, z aktivnostmi organizatorja so bili pokriti stroški, kar je pomembno.
Stisk roke župana gospoda Ferdinanda Vouka, je bil močan in je izpričeval, da si želijo sodelovanja.

Vsi vpeti v to dogajanje so prepričani, da se bo sodelovanje razširilo tudi na druga področja, gotovo sprva na turističnem polju, kar si tudi želijo. Novo mesto ima veliko možnostjo, da se s svojo turistično ponudbo pokaže in privabi tujce na dogodek, ki ga bodo tudi sami organizirali. Mogoče že čez dve leti. Do takrat bodo urejene številne pešpoti v zelenem delu mesta, kar je in bo gotovo naša pridobljena vrednost. Nad zgodbo o Novem mestu – mestu situl, so že zdaj bili navdušeni. Ko so jim povedali, da so Kelti pri nas pred 2600 leti v situli, vedrici, gostili svoje goste, so jim pritrjevali.

Tudi Novo mesto je eno od lepših, zanimivih, privlačnih zelenih mest Evrope. Pravijo, da če ga bomo ljubili še bolj, bomo znali promovirati naše uspešno delo.

Ogled priloženih slik avtorja prispevka Jožeta Pečnik pričara velikost dogodka na Koroškem.