stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Razstava v Knjižnici Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
12.09.2023 09:48

V četrtkovem popoldnevu, 7. septembra 2023, so v Knjižnici Brežice začeli novo sezono prireditvenih dejavnosti za javnost. V Dvorani Savice Zorko in na strokovnem oddelku knjižnice so gostili dogodek ob odprtju razstave Oblačilna dediščina v polstenih figurah, avtorice Renate Lazar.

Ustvarjalka, po rodu z Gorenjske, ki zdaj že dobro desetletje biva v kraju brežiške občine, tako s svojo prvo javno razstavo pomembno sooblikuje domoznansko zbirko naše knjižnice – srčiko, kakor jo je v svojem nagovoru imenovala mag. Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice. Nadalje je izpostavila, da bomo na različne načine in s pomočjo sodobne tehnologije poskrbeli, da bo dober glas o tem posebnem sodelovanju segel v deveto vas in še dlje, gradivo o njem pa bo dostopno tudi našim zanamcem.

Etnolog dr. Bojan Knific nas je v nadaljevanju spodbudil k razmišljanju in raziskovanju bogate oblačilne in tudi obutvene dediščine, ki sta del našega vsakdana, njune korenine pa segajo daleč v preteklost. Kot mentor v procesu nastajanja figuric in hkrati prvi ocenjevalec končnih izdelkov je v svojem nagovoru večkrat izrazil navdušenje nad videnim in izpostavil natančnost ustvarjalke pri samem »pikanju« oziroma delu.

Misli »Nikoli ne nehaj sanjati.« in »V vsaki stvari je moč najti tudi kaj dobrega.« pa sta tisti, ki skozi življenje vodita osrednjo gostjo dogodka, Renato Lazar, s katero so v knjižničnih prostorih prvič sodelovali v jeseni 2016; v obliki delavnice. V kratkem pogovoru je zbranim predstavila svoje začetke filcanja oziroma polstenja, katere tehnike vse poznajo in katero je uporabila pri pripravi triindvajsetih figuric, ki tvorijo gostujočo razstavo. Spoznali so zorenje ideje o pripravi razstave in vodilo pri izbiri teme ter se strinjali, da je aktivna predstavnica oziroma poznavalka redkih in dragocenih znanj ter spretnosti, njihove dediščine. 

Razstava bo do vključno 30. oktobra 2023 bogatila strokovni oddelek knjižnice in hkrati sooblikovala letošnje Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine ter praznični Brežiški oktober.