franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Razstava živalskih upodobitev na arheoloških predmetih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.10.2016 09:52

V mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo arheoloških najdb z živalskimi upodobitvami Podoba ali simbol. Ta bo predstavila številne in različno upodobljene, stilizirane ali tudi še komaj prepoznavne živali na predmetih tamkajšnjega arheološkega oddelka. Razstava bo na ogled do 14. januarja.

Po besedah avtorice razstave in arheologinje Dolenjskega muzeja Petre Stipančić se na arheoloških predmetih, ki jih hrani njihov arheološki oddelek, med drugimi pojavljajo podobe konj, delfina, rib, zajca, mačke, prašiča, leva, kače, ovna, volka, psa, jelena, bika, različnih rogatih živali, rac in ptic, pri njihovih upodobitvah pa je brez sočasnih pisnih virov težko ugotoviti, ali gre pri teh za verski, družabni, heraldični ali zgolj okrasni pomen.

Živali so lahko na arheoloških predmetih upodobljene v celoti ali z zgolj značilnimi atributi. Izjemo pa predstavljajo upodobitve mitskih živali ali božanstev kot dela duhovne in religijske kulture nekdanjih ljudstev, je dodala.

Upodobljene so, na primer, kot ikonografski motivi situlske umetnosti, kot idoli, glinene figurice in aplike živalskih glav na lončenini. Njihove plastične upodobitve pa so nekdanji izdelovalci nakita uporabili tudi pri oblikovanju značilnih oblačilnih sponk ali fibul, ki se lahko pojavljajo v podobi konja, psa, mačke ali race, s konjsko ali račjo glavico na zaključku noge, kot okrasje žezla in med drugim v obliki jantarnih ali steklenih ovnovih glavic.


Upodobitve živalskih simbolov lahko posredujejo tudi duhovno sporočilo, posamezne oblike tovrstnih predmetov pa strokovnjaki povezujejo z obredjem in nekdanjim duhovnim življenjem.

Stipančićeva je še zapisala, da lahko živalska simbolika tudi dodatno poudarja sporočilno vrednost predmeta, kar je po njenem mnenju opazno na novomeškem tako imenovanem keltskem kantharosu, na drugih predvidoma daritvenih posodah, starejšeželeznodobnih bronastih situlah in rimskih glinenih oljenkah.