stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Rdeči križ z mladimi v vrtcih, osnovnih šolah, srednji šolah in fakultetah

Piše: R.K.

Čas objave:
27.09.2023 08:34

V ponedeljek je v prostorih RK Novo mesto potekalo mentorsko srečanje za vrtce, osnovne šole, srednje šole in fakultete. Srečanja se je udeležilo 20 predstavnikov iz različnih izobraževalnih ustanov.

Predstavili so poročilo o delu z mladimi v preteklem šolskem letu in oblike sodelovanja z RKS Novo mesto v šolskem letu 2023/24.

RK Novo mesto za mlade po šolah ponuja sodelovanje v obliki delavnic, kjer lahko izberejo med Križem kapico, Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in Vzgoja za humanost. Svoje izkušnje iz delavnic je z nami delila tudi prostovoljka, voditeljica delavnic in prostovoljka Darja Brezovar. Vsako leto RK organizira tudi uvodno usposabljanje prve pomoči za mentorje, ki potem na šolah organizirajo ekipe prve pomoči Slišali pa smo tudi za primer povečanja znanja prve pomoči na celi šoli, če ima šola dobro organizirano ekipo prve pomoči.

Na RK Novo mesto razpisujemo likovni natečaj za bralno znamenje pod geslom »Mladi za boljši svet«, ki je namenjen vsem. Z natečajem Najprostovoljec/ka Najprostovoljska skupina pa želimo spodbuditi in pohvaliti najboljše prostovoljce med mladimi.
Šole lahko z RK sodelujejo tudi v obliki humanitarnih akcij, kot so Dan za spremembe, Teden Rdečega križa, Košarica RK, ter decembrske predpraznične dejavnosti za mlade in uporabnike storitev RK.

Mladi iz srednjih šol in fakultet z RK sodelujejo v obliki medgeneracijskega druženja ali se vključijo v prostovoljsko delo, katero zajema telefonsko družabništvo, obiskovanje starejših na domu, pomoč v skladišču, pomoč pri izvedbi delavnic za otroke v šolah in vrtcih, ter druge oblike.

Za polnoletne dijake in študente se izvajajo predavanja o pomenu krvodajalstva, organiziramo pa tudi krvodajalske akcije. Študente in dijake na njihovo vse Slovensko krvodajalsko akcijo »Častim pol litra«, 9., 10. in 12. oktobra, na Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto.

Naša prizadevanja, da bi bili še bolj uspešni pri vzgajanju humanitarnih vrednot, bodo obrodila sadove, če bomo v tem šolskem letu privabili čim več mladih v prostovoljno delo, krvodajalstvo in v ekipe prve pomoči.