Sofia Streisand 1 Odkrito.si

Med pripravo muzikala Mojster in Margareta so se ...

miley cyrus, liam hemsworth Svet24.si

FOTO: Sedaj tudi uradno. Liam Hemsworth vložil ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

reševalci3 Svet24.si

Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, pri ...

christina 5 Svet24.si

Po hudi bitki z rakom je odšla slepa princesa

jovica 3 Njena.si

Pretepeni Jovica: 'Davil me je in brcal v glavo'

Matija Vastl, Katarina Čas Njena.si

Koga objema Katarina Čas

Novice Novo mesto

Rdeči križ za starejše Medgeneracijsko središče

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.01.2013 14:58

V Novem mestu bo s februarjam zaživelo Medgeneracijsko središče.

Konec leta 2012 je Območno združenje RK Novo mesto uspešno zaključilo projekt Mladi za mlade po srcu, ki je bil sofinanciran s sredstvi Leader.

Medgeneracijski projekt je prinesel kar nekaj pozitivnih rezultatov. Preko prostovoljnega dela je 40 prostovoljcev obiskovalo več kot 100 starejših, obiski so bili enkratni, 20 starostnikov pa prostovoljci redno, tedensko obiskujejo in jim pomagajo na domu.

Preko projekta so usposobili dve voditeljici medgeneracijskih skupin za samopomoč in v Mirni Peči in Stopičah, ustanovili dva medgeneracijska centra in skupini za samopomoč. Izdali so zloženko z informacijami kje starejši prejmejo različne pomoči in uvedli spletno stran www.pomoc-starejsim.si, kjer lahko poiščejo pomoč naših prostovoljcev.

Glede na izkušnje našega dela s starejšimi v preteklem letu in potrebe starejših ljudi, bo v februarju ustanovljeno medgeneracijsko središče v prostorih humanitarnega centra. Ponujajo dnevno varstvo za starejše, vsakodnevne aktivnosti za starejše s poudarkom na vključevanju mladih in učenju sodelovanja med mladimi in starejšimi. Vzpostavili bodo brezplačno telefonsko številko za informiranje starejših, s pomočjo strokovnih delavk pa opravljali svetovanje, izobraževanje in informiranje starejših.

Medgeneracijski center bo deloval vsak dan od 8.00 do 15.00, včasih pa bodo aktivnosti organizirane tudi v večernih urah.

Kot je povedala sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, Barbara Ozimek so propričani, da bodo z dodatno ponudbo omogočili boljšo preskrbo starejših ljudi in jim popestrili možnosti vključevanja v program brezplačno. Hkrati pa je dodala tudi, da k sodelovanju vabijo prostovoljce, ki lahko s svojim znanjem in izkušnjami, popestrijo program in omogočijo aktivno življenje starejših.