zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Ribnica izbrana za projekt Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti

Piše: R.K.

Čas objave:
19.07.2023 14:13

Občina Ribnica je bila, skupaj z Občino Domžale in Mestno občino Slovenj Gradec, izbrana za sodelovanje v projektu Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti.

Na prvo povabilo Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! programa Aktivno v šolo in zdravo mesto za sodelovanje občin in prostorskih načrtovalcev v programu usposabljanja je prispelo šest prijav. Od petih prijav, ki so izpolnjevale pogoje, so bile za sodelovanje izbrane občine Domžale, Ribnica in Mestna občina Slovenj Gradec. Povabilo na usposabljanje je bilo poslano vsem slovenskih občinam in posebej širjeno tudi med prostorskimi načrtovalci.

Strokovna komisija programa Aktivno v šolo in zdravo mesto je pregledala vse prispele prijave in pri izboru upoštevala: utemeljitev motivov občin za sodelovanje s poudarkom na povezavi z zdravstvenimi kazalniki občine in regionalno pripadnostjo in prostorskimi značilnostmi ter zasledovala cilj, da se novo načrtovalsko znanje kolikor je možno hitro tudi širi naprej.

V ožji izbor je komisija zato uvrstila tri občine, ki so v svoji prijavi izpostavile zavedanje o pomenu hoje in gibanja za zdravje in vsaka na svoj način prepričljivo povezale svoje motive za sodelovanje v programu usposabljanja z ambicijami, da bi spodbudile različne skupine svojih prebivalcev k pogostejši peš hoji po vsakdanjih opravkih in ustvarile šolske poti, ki bodo več otrokom omogočale aktivno hojo v šolo. Vse tri občine imajo zaradi značilnosti svoje poselitve tudi res dobre nastavke za kapitalizacijo pridobljenega načrtovalskega znanja in ga bodo lahko učinkovito uporabljale in razvijale naprej tudi v sodelovanju s prostorskimi načrtovalci, ki že dobro poznajo prostor in okolje njihove občine.

Program bo izbranim občinam in njihovim načrtovalcem omogočil, da skozi proces usposabljanja s pomočjo predavanj in konkretnih nalog v obdobju med septembrom in decembrom 2023 pridobijo potrebno znanje za organizacijo in vodenje vključujočega načrtovalskega procesa in spoznajo ter v praksi preverijo načrtovalske metode in orodja za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti.