stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana

Ribniškemu skladu dodatnih 10 milijonov evrov

Piše: STA

Čas objave:
18.10.2023 07:53

Vlada je na seji odbora za gospodarstvo povečala namensko premoženje Slovenskega regionalnega razvojnega sklada s sedežem v Ribnici v skupni vrednosti dobrih 10 milijonov evrov. Ta bodo namenjena spodbujanju digitalnega in zelenega prehoda. Vlada pa je povečala tudi namensko premoženje in kapital Eko sklada.

Regionalni razvojni sklad bo namenska sredstva uporabil v skladu s svojim poslovnim in finančnim načrtom za leti 2022 in 2023. Načrtovani so različni programi spodbud kot ugodna posojilna sredstva, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Sklad bo obseg razpisanih sredstev povečal na treh programih, med katerimi so podjetništvo, kmetijstvo in gozdarstvo, ter lokalne skupnosti in drugi deli javnega sektorja.

Ključni programi so namenjeni spodbujanju podjetništva, s posebnim poudarkom na prehodu k nizko ogljičnem gospodarstvu, zelenemu prehodu, digitalni preobrazbi in družbeno odgovornim projektom, obdelavi in predelavi lesa, na digitalizaciji in na snovni in energetski učinkovitosti, spodbudam za občine z dodeljevanjem ugodnih posojil za financiranje lokalne in regionalne javne infrastrukture, spodbudam za kmetijstvo in gozdarstvo ter spodbudam za dvig gospodarske osnove na območjih, kjer živita avtohtoni narodni skupnosti.


Vlagatelji bodo s sredstvi lahko zapirali finančne konstrukcije za naložbe, ki so bile podprte v okviru načrta za okrevanje in odpornost, večletnega finančnega okvira in kreditiranje energetskih prenov malih in srednje velikih podjetij iz obmejnih problemskih območij, so pojasnili.

Javni razpisi bodo odprti od leta 2023 do konca leta 2024, sredstva pa so zagotovljena v državnem proračunu za leto 2023.

Kot so spomnili v uradu vlade za komuniciranje, ima Slovenski regionalni razvojni sklad pomembno vlogo pri doseganju javnih ciljev na področju regionalnega razvoja in razvoja podeželja, saj med drugim izvaja finančne produkte v obliki ugodnih posojil.

Obenem je vlada sprejela tudi sklep o povečanju namenskega premoženja in kapitala Eko sklada v višini 126.725,12 evra. Sredstva bodo namenjena kreditiranju različnih okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov ter občanov, predvsem naložb v ukrepe obnovljivih virov energije, z namenom zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, so pojasnili na uradu za komuniciranje.