franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

S ponedeljkom zaprte šole in vrtci, organiziranega varstva ne bo

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2020 15:26

Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Kot so zagotovili v sporočilu za javnost, je ukrep nujen in neizbežen, prepoved pa so skrbno in strokovno premislili. Na podlagi omenjenega odloka bo ministrstvo danes vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam in univerzam po državi poslalo posebno okrožnico.

Začasno prepoved zbiranja v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih je sicer z odredbo določil že prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder. Dopolnjena odredba je predvidevala, da bo v času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti.

Novi vladni odlok o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih zavodih tega več ne predvideva, niti v manjših skupinah. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec prosi vse, ki lahko družinam z otroki, ki potrebujejo varstvo, priskočijo na pomoč pri varovanju njihovih otrok, da to storijo. A opozarja, naj to ne bodo starejši oziroma tisti, ki so v primeru koronavirusa v rizični skupini.

V pogovoru za TV Slovenija je pojasnila, da je 95 odstotkov staršev našlo rešitve za varstvo otrok, za ostale pa so v stiku z ravnatelji in predstavniki civilne zaščite in župani. "Pozivamo in prosimo, da se poišče rešitev v tem sklopu za individualna varstva. Iskreno naprošamo vse tiste, ki lahko po konceptu medsebojne pomoči in razumevanja priskočijo na pomoč in so zdravi, da se oglasijo in da pomagamo razrešiti te individualne težave," je o varstvu otrok staršev, ki morajo biti v službi, dejala ministrica.

Starši naj se obrnejo na lokalne skupnosti, civilno zaščito, župane, so pa po njenih besedah tudi na ministrstvu odprti za pozive, bodisi neposredno preko njihove službe za stike z javnostmi, kot prek ravnateljev, ki so v stiku z ministrstvom.

S prošnjo, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu, se je na župane na Twitterju obrnil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Za pomoč zaprošam tudi vse zdrave mlade, ki imajo čas. Trenutno je edina varna oblika varstva otrok namreč varstvo na domu," je zapisal.