cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

S predavanjem Zvoneta Černeliča odprli Knjižnico semen v Knjižnici Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
05.02.2024 08:25

Na pobudo Goriške knjižnice Franceta Bevka je leta 2019 nastala prva Knjižnica semen, ki omogoča izposojo domačih, avtohtonih semen. Projekt se je do danes razširil že na tretjino slovenskih splošnih knjižnic, katerih glavno vodilo in načelo je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe, sonaravnega vrtnarjenja in, kar se največkrat poudarja, vrnitev semen v roke ljudi.

1. februarja 2024 so s predavanjem Dobre prakse Biodinamične kmetije Černelič tudi v Knjižnici Brežice odprli Knjižnico semen. Zbrane v knjižnični dvorani sta uvodoma nagovorila direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč in podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski.

Domačin Zvone Černelič, gospodar Biodinamične kmetije Černelič iz Dečnega sela, je predstavil primere dobrih praks na svoji kmetiji, kjer se od leta 2003 ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem. Prejemniki številnih priznanj v tovrstnem načinu delovanja vidijo prihodnost in menijo, da lahko dober pridelek dosežemo le s pravim odnosom do narave in zemlje. Na kmetiji delujejo po načelih Rudolfa Steinerja, utemeljitelja biodinamičnega kmetijstva. Gospodar Zvone je spregovoril o tem, kako krepiti in ohranjati živost zemlje z biodinamičnimi preparati ter kompostom. Zemljo namreč oživljajo tako, da jo gnojijo s kompostom, na njive sejejo mešane posevke in kolobarijo. Številnim prisotnim je predstavil svoj način kmetovanja, ki se v glavnem osredotoča na pridelavo različne zelenjave in jagod, na kmetiji pa imajo tudi krave, ki zaokrožujejo to biodinamično zgodbo.

Predavanju je sledilo odprtje Knjižnice semen, ki je svoj prostor našla ob izposojevalnem pultu. Splošne knjižnice že dolgo niso več samo prostor, kjer se hrani in izposoja gradivo. Nudijo vedno več inovativnih dejavnosti, s tem pa pomembno vplivajo na lokalno skupnost, v kateri obstajajo. Z umeščenostjo knjižnic semen v splošno knjižnico želijo knjižničarji izpostaviti svojo izobraževalno vlogo, posameznika spodbuditi k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti ter k ohranitvi svoje kulturne in naravne dediščine, pa tudi k ustvarjanju vezi med člani skupnosti. To se sklada z našo tradicionalno vlogo in s proaktivnim delovanjem.

Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda. V knjižnici semen si člani ne izposojajo knjig, ampak domača semena. Ta posejejo na svojih vrtovih, rastline vzgajajo na naraven način, iz najboljših plodov vzamejo semena, jih posušijo in del posušenih semen prinesejo nazaj v knjižnico ter jih vpišejo v sistem. Tako semena ves čas krožijo. Če se zgodi, da rastlina ni zrasla in zato pridelava semena ni uspela, lahko prinesejo seme druge vrtnine, ki je lepo obrodila.

Vsa semena za začetek delovanja Knjižnice semen je Knjižnici Brežice je podarilo Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, za kar smo jim zelo hvaležni, še posebej Majdi Hriberšek, ki je pomagala tudi pri pripravi semen za nadaljnjo uporabo.

Pogoj za izposojo v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Brežice. Člani si lahko brezplačno izposojajo semena od začetka februarja do konca oktobra. Trenutno je na voljo 65 vrst semen, ki so zapakirana v 480 vrečkah. V Knjižnici semen so na voljo tudi knjige na temo vrtnarjenja, ki bodo v pomoč tako začetnikom kot tudi že preizkušenim vrtnarjem. Z besedami »IZPOSODI, VZGOJI, DELI« vabijo k uporabi nove storitve v knjižnici.