Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Sadili bodo medovite rastline

Piše: R.K./STA

Čas objave:
19.02.2022 08:21

Čebelarska zveza Slovenije je pobudnik velike akcije sajenja medovitih rastlin. V Čebelarskem regijskem centru v Krškem je bilo podpisano Pismo o nameri o sodelovanju pri izvajanju projekta sajenja medovitih rastlin, ki so ga podpisali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in župani vseh šestih posavskih občin.

Cilj podpisnikov pisma o nameri je sodelovanje pri izvedbi aktivnosti za zagotovitev podpore pri doseganju cilja projekta, ki je zasaditev dveh milijonov medovitih rastlin v obdobju 2022–2030.

Brezplačne sadike medovitih rastlin bo zagotovila Čebelarska zveza Slovenije, ki bo tudi nudila strokovno podporo ob sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije ter logistično podporo pri dostavi in sajenju medovitih rastlin s sodelovanjem lokalnih čebelarskih društev. Občine pa bodo sledile zavezi sajenja medovitih rastlin na javnih površinah, ki to dopuščajo, po svojih zmožnostih zagotavljale okolje, prijazno za čebelo, ter skladno s trajnostnimi usmeritvami skrbele za okolje in biodiverziteto.

Krški župan Miran Stanko je po dogodku povedal, da je šlo pri podpisu pisma za eno od dejanj v okviru predlani v Krškem začetega projekta Čebelarski mozaik, s katerim želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev.

Gre za nekaj več kot 350.000 evrov vreden partnerski projekt, ki ga bo Evropski sklad za regionalni razvoj podprl s skoraj 150.000 evri. Projekt je predvideval tudi gradnjo regijskega čebelarskega centra v krškem mestnem jedru, ki ga nameravajo odpreti v kratkem.

Gre sicer za zavezo o pospeševanju sajenja medovitih rastlin, kateri se je Občina Krško z odločitvijo, da ob vsaki novogradnji posadijo tudi nekaj medovitih rastlin, pridružila pred nekaj leti. Gre tudi za spodbujanje čebelarstva in s tem povezanih dejavnosti.

Glede projekta Čebelarski mozaik je pojasnil, da se ta nanaša na ureditev prvega regijskega čebelarskega centra z urbanimi čebelnjaki. Omogočil bo povezovanje čebelarskih društev, lokalnih pridelovalcev, potrošnikov in ponudnikov storitev s področja čebelarstva, izobraževalnih in kulturnih organizacij ter komplementarnih dejavnosti. 

Prek čebelarskih krožkov bo omogočil prenos znanja na podmladek. Pripravili bodo različna usposabljanja, biodinamično čebelarjenje, laboratorijske analize, različne delavnice in učne programe. Uredili bodo čebelnjake, zeliščne vrtove, pripravili informativne dneve in čebelarske prireditve, je še dodal Stanko. Vodilni projektni partner je Lokalna akcijska skupina Posavje.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Noč je pojasnil, da se je zveza v lanski jeseni odločila, da izpeljejo akcijo sajenja medovitih rastlin, v okviru katere naj bi vsak Slovenec posadil vsaj eno medovito rastlino, lahko jo da tudi na okensko polico, na vrt ali kamorkoli drugam.

S tem želijo prispevati k biotski raznovrstnosti in čebelam ter preostalim opraševalcem zagotoviti zadostno pašo. Hkrati želijo prispevati k ohranjanju "lepe in cvetoče Slovenije".

Noč je zadovoljen, ker se je omenjenemu projektu pridružilo več kot 30 držav, v katerih bodo poleg Slovenije 26. marca sadili medovite rastline.

Vodja centra za čebelarstvo na Biotehnični fakulteti v Ljubljani Janko Božič je izpostavil cvetoča medovita drevesa, ki jih čebele najraje obiskujejo. Med temi so predvsem divja češnja, sorodniki sliv, mali jesen, javor, lipa, lipovec, jerebika, brek, lipa, beka in pravi kostanj. Opozoril je tudi na različne medovite grmovnice in dišavnice.

Za sajenje medovitih rastlin sicer že bolj ali manj skrbijo v vseh posavskih občinah, v Občini Brežice na primer vsaki družini z novorojencem letos podarijo bon za nakup medovitega drevesa.

Konec preteklega leta se je Sevnica sicer razveselila že drugega zaporednega priznanja na natečaju Čebelam najbolj prijazna občina, in sicer z vnovič osvojenim tretjim mestom. Občina Sevnica si je priznanje prislužila, ker pomen čebelarstva krepi z različnimi aktivnostmi: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu.

Sevnica je zavezana k varovanju okolja in narave z različnimi aktivnostmi in ukrepi, kar omogoča varno bivanje ne samo čebel, ampak vseh v bivanjski verigi. Tako je podpis pisma o nameri pomemben korak k dodatni krepitvi aktivnosti na področju ohranjanja čebel in okolja.