volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: Samooskrbni bomo bolj brezskrbni

Piše: Radio Krka, B.V.

Čas objave:
13.06.2020 10:02

Občina Semič in Kulturni center Semič, sta v semiškem kulturnem centru, v tem tednu pripravila predavanje na temo "Samooskrbi bomo bolj brezskrbni."

IMG_20200611_170726.jpg
Predavanje o samooskrbi v Kulturnem centru Semič
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Predavali sta Sanja Lončar in Irena Rotar, ki sta predstavili, kako se lotiti celotne samooskrbe. Na začetku je vse prisotne nagovorila semiška županja Polona Kambič.

predavanje-o-samooskrbi, predavanje, samooskrba, semič
Predavanje o samooskrbi
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Pri samooskrbi gre v prvi vrsti za zdravje. Hrana, ki je pridelana na domači zemlji, je tista, katere izvor vsekakor najbolje poznamo. Lani so poročali, da je bila samooskrba s hrano v Sloveniji samo 40-odstotna. Ostalo je vse uvoženo s polj, ki jih sploh ne poznamo. Namesto da bi zmanjšali uvoz določenih pridelkov, zapiramo svoje proizvodnje in s tem siromašimo ne le slovenski trg, pač pa tudi slovensko zemljo.

IMG_20200611_165251.jpg
Sadike
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Da bi bila zemlja namreč najboljša za uspevanje pridelka, mora biti tudi »zaposlena«, saj ji v nasprotnem primeru delamo več škode kot koristi. Slovenija, ki ima veliko zelenih površin, je po stopnji samooskrbe s hrano na zadnjem mestu v Evropi, in če se zgodi apokalipsa na finančnih trgih pri trgovanju s hrano, nam bo trda predla.

IMG_20200611_165243.jpg
Sadike
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Ker samooskrba s hrano potrebuje le nekaj preudarjenosti in dela, bi moralo biti vse to zelo preprosto. A ljudje smo zaposleni, ves čas sedimo pred računalnikom ali televizijo in potem bentimo nad gensko spremenjeno hrano, orjaškimi paradižniki brez okusa in temno rdečimi češnjami, ki niso niti približno tako dobre kot tiste s Primorske.

semena, semič, samooskrba
Kamilica
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Dokler ne bomo pripravljeni nekaj časa posvetiti tudi tistemu, kar vnašamo v svoje telo, pa se pravzaprav skoraj nimamo pravice pritoževati. Če kupujemo tuje pridelke z vseh možnih koncev sveta, je seveda logična posledica ta, da zaradi manjšega povpraševanja po domačih pridelkih tudi samooskrba s hrano upada.

semena, semič, samooskrba
Samooskrba
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Prepričani so, da – tako kot iz kapljic vode nastane reka – lahko tudi vsak posameznik pomaga pri tem. Če nimate obdelovalne površine, poskrbite za paradižnike, ki jih lahko vzgojite na balkonu, ali pa se dogovorite s kom, ki ima preveč zemlje in premalo časa. Dejstvo je, da se da veliko narediti, vendar se tega preprosto ne lotimo. Naj obdelovanje vrtička postane vaš čas za sprostitev, saj je jesti hrano, ki jo sami pridelate, posebne vrste užitek in veselje. Če ne verjamete, začnite počasi.

zelenjava, semič, zelenjavni-vrt
Zelenjavni vrt
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Semiška županja Polona Kambič o samooskrbi


Sanja Lončar o pomenu samooskrbe


Irena Rotar o samooskrbi