nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto, Maribor

Sava prehaja na enotirni sistem upravljanja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.11.2016 11:26

Potem ko je postal sklep o potrditvi prisilne poravnave finančnega holdinga Sava pravnomočen, uprava in nadzorni svet predlagata prehod na enotirni sistem upravljanja.

Delničarji bodo o tem odločali na skupščini, ki bo 23. decembra. S tem bo prenehal mandat zdajšnji upravi in nadzornemu svetu.

Upniki Save so v postopku prisilne poravnave izglasovali konverzijo terjatev v delnice in spremembo osnovnega kapitala. S pravnomočnostjo sklepa sodišča je bil tako osnovni kapital zmanjšan na nič, delnica Save razveljavljena, dosedanja lastniška struktura družbe pa ukinjena.

To pomeni, da Savine delnice ne izpolnjujejo več pogojev za trgovanje na borzi, zato jih bodo iz trgovanja umaknili. Z njimi se sicer že nekaj časa ne trguje, saj je Ljubljanska borza februarja trgovanje ustavila, ker še niso bili javno znani pogoji, pod katerimi bo potekalo finančno prestrukturiranje.

V okviru prestrukturiranja so novi lastniki dokapitalizirali Savo s konverzijo terjatev. Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) sta prenesla za 29 milijonov evrov terjatev in s tem prišla skupaj do 45,13-odstotnega deleža v Savi, luksemburški sklad York Global Finance Offshore pa je s prenosom 27 milijonov terjatev postal njen 41,74-odstotni lastnik.

SDH in Kad sta terjatve po navodilu vlade avgusta odkupila od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kupnina je skupaj z obrestmi znašala 68,8 milijona evrov, SDH in Kad pa sta plačala vsak po polovico. York pa je terjatve kupoval od bank, in sicer Factor banke, banke Sparkasse, BKS bank, SKB banke, Probanke, Raiffeisen banke, Unicredit banke Slovenija in Gorenjske banke.

Novi lastniki bodo na decembrski skupščini odločali o uvedbi enotirnega sistema upravljanja, je razvidno iz sklica skupščine, danes objavljenega v časniku Finance.

Po tem predlogu bo imel upravni odbor Save pet članov, med katerimi bodo štirje predstavniki lastnikov in en predstavnik zaposlenih. V upravnem odboru naj bi sedeli zdajšnja članica nadzornega sveta Tina Pelcar Burgar, zdajšnji član uprave Matevž Marc ter Dejan Rajber in Aleš Škoberne.

Upravni odbor bo nato imenoval še enega ali dva izvršna direktorja. Od sredine letošnjega marca Savo vodi Gregor Rovanšek.

Sava je v obdobju 2011-2104 izvedla prvo fazo strategije prestrukturiranja, decembra 2014 je bil začet postopek preventivnega prestrukturiranja, ki je bil zaradi umika podpore DUTB z odmevnim zasegom družbe Sava Turizem lani spomladi predčasno prekinjen, junija lani pa je bil začet postopek prisilne poravnave.

Ta je zdaj pravnomočno potrjena in Sava ponovno posluje s pozitivnim kapitalom v višini 28,5 milijona evrov, so po ponedeljkovi seji sporočili nadzorniki.

Kot napovedujejo, bo izvedba načrta finančnega prestrukturiranja omogočila pogoje za dobičkonosnost skupine ter še boljše rezultate dejavnosti turizem, ki poleg Save Turizem zajema tudi upravljanje kapitalskih naložb v Hotelih Bernardin in Istrabenz Turizmu.