volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Se Gorjancem res obeta žičnata ograja?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.06.2017 08:51

Država napoveduje postavitev žičnate ograje v gozdovih Gorjancev in sicer vse od Mokric do Trdinovega vrha, oz. po celotni dolžini meje. Temu odločno nasprotujejo lovci, ki menijo, da bo ograja spremenila ne le razmere v loviščih, pač pa povzročila precej zmede med tam živečimi živalmi, ki vse svoje življenje svobodno prehajajo mejo.

Lovske družine, ki delujejo na območju Gorjancev, naj bi zdaj označile stoletne prehode divjadi, vendar po njihovem mnenju ti prehodi ne bodo učinkovita rešitev. Ograja bo največ težav predstavljala prav živalim, ki jim bo močno otežila življenje zaradi onemogočenih prehodov, pa tudi zaradi stalnega nadzora »varuhov meje«. Tu so tudi pomisleki številnih domačinov, ki imajo gozdove sicer na slovenski strani, a do njih vodi del poti tudi po hrvaški strani Gorjancev.

Doslej pri tem niso imeli težav, jih pa skrbi prihodnost, zato se dvolastniki sprašujejo, ali država tudi za te parcele razmišlja o postavljenih prehodih v ograji, oziroma nove poti po slovenskem ozemlju. Tu so glasni zlasti prebivalci Črneče vasi in Slovenske vasi v Posavju, ki že imajo slabe izkušnje s tako imenovano »zeleno mejo« oziroma z neizpolnjenimi obljubami države.