zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Šentvid pri Stični

Šentvid pri Stični praznuje 232 let šolstva v kraju in 50 let sedanje šole

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.10.2016 06:51

Na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični bodo danes slovesno obeležili 232 let šolstva v kraju in 50 let sedanje šolske stavbe. Na prireditvi bodo predstavili bogato zgodovino šolstva v Šentvidu, ob tej priložnosti pa je šola izdala tudi jubilejni zbornik, so sporočili iz Občine Ivančna Gorica. Zbrane bo nagovoril tudi župan Dušan Strnad.

Obsežna šolska kronika in vrsta zgodovinskih virov potrjuje, da je bila Ljudska šola v Šentvidu ustanovljena že leta 1784. Od takrat naprej beležijo organizirano šolstvo v širši šentviški okolici. Šola je bila skozi različna obdobja vedno tudi odsev trenutnega časa in različnih državnih sistemov.

Načrti za novo sodobno šolsko stavbo so se uresničili leta 1966. V njeni 50-letni zgodovini velja izpostaviti še izgradnjo telovadnice leta 1994 in celovito prenovo in dozidavo leta 2007, po kateri je na šoli dokončno stekel enoizmenski pouk.

Šola nosi ime po slovenskem slikarju Ferdu Veselu (1861 - 1946), ki je živel na bližnjem gradiču Grumlof. Danes šola predstavlja pomembno središče družabnega in kulturnega dogajanja v kraju, vsako leto pa sprejme tudi več tisoč pevcev na Taboru slovenskih pevskih zborov.

Pouk na matični šoli in podružnični šoli v Temenici in Centru za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični obiskuje danes približno 400 učencev.

Na prireditvi z naslovom Šola ima besedo bodo učenci skupaj s pedagoškimi delavci z besedo, pesmijo in plesom predstavili dolgo in bogato zgodovino šolstva v kraju. V programu bodo nastopili tudi združeni šentviški zbori.

Občina Ivančna Gorica in Osnovna šola (OŠ) Ferda Vesela Šentvid pri Stični sta v jubilejnem letu uspešno uresničili tudi izgradnjo nove prometne ureditve v okolici šole. Občina je namreč letos dokončala 440.000 evrov vreden projekt nove prometne ureditve v okolici šole in vrtca. Z izgradnjo površin za pešce, novih parkirnih površin in širšem voziščem se je po besedah župana Strnada bistveno izboljšala prometna varnost v tem delu kraja, zlasti pa varnost pešcev.

V sklopu nove prometne ureditve pa je nastal tudi umetniški projekt, s katerim so učenci in številni krajani na podporni steni ob novi prometni ureditvi izdelali 33 mozaikov. Prav galerija mozaikov z naslovom Življenje našega drevesa po navedbah občine predstavlja trajen spomin na praznovanje jubilejnega leta.