stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Sevnica

Sevniški svetniki o 3. razvojni osi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.09.2016 14:26

Na sevniškem gradu se je Občinski svet Občine Sevnica v sredo sestal na 16. redni seji tega mandata. Osrednji vsebinski točki dnevnega reda sta bili seznanitev s stanjem projekta 3. razvojna os in poročilo o izvrševanju proračuna v prvem polletju.

V uvodni predstavitvi je bilo poudarjeno, da ima državni projekt 3. razvojne osi več kot desetletje trajajoče ozadje, predvidene trase te cestne povezave skozi Koroško, Savinjsko dolino, Zasavjem, Spodnjim Posavjem in jugovzhodno Slovenijo z ostalimi središči v državi ter na obeh straneh meje pa so se velikokrat spreminjale. Da v preteklosti predlagane variante ne izpolnjujejo potreb Sevnice kot pomembnega gospodarskega središča, je državo kot pripravljavca projekta Občina Sevnica skozi leta stalno opozarjala in vztrajala k pripravi bolj optimalne trase v smereh Sevnica–Radeče in Sevnica–Trebnje, ki bi se središču sevniške občine čim bolj približala. Kakovostna prometna povezava je namreč pogoj tako za trenutne potrebe gospodarstva kot ves nadaljnji razvoj in s tem delovanje lokalne skupnosti.

Po tem, ko je bil julija letos na pobudo županov občin Hrastnik, Laško, Radeče in Sevnica sklican delovni sestanek v Zidanem Mostu, so se pričeli nadaljevati postopki za sprejem državnega prostorskega načrta. Od 4. oktobra do 4. novembra 2016 tako Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije organizirata javno razgrnitev študije variant s predlogom najustreznejše variante in okoljskega poročila za cesto med AC A1 Maribor–Ljubljana in AC A2 Ljubljana–Obrežje pri Novem mestu, poimenovano sredinski del 3. razvojne osi.

Občinski svet Občine Sevnica se je na seji seznanil z dosedanjim potekom projekta in doslej dostopnim gradivom za javno razgrnitev. Soglasno so se strinjali, da predlagana rešitev ni optimalna. Tretjo razvojno os je potrebno zaradi gospodarskih učinkov približati Sevnici, saj je to največje gospodarsko središče na relaciji predvidene trase osi med Celjem in Novim mestom, ki se ga predlagana varianta izogne. Prometna povezava se mora na avtocesto Ljubljana–Zagreb priključevati v smeri Trebnjega, zaradi pretežnega prometa prav v smeri Sevnica–Trebnje. Cilj je v prostor umestiti štiripasovno cesto, predlagana dvopasovna varianta po mnenju občinskega sveta glede na potrebe in razvoj prometa nezadostna.

Gradivo, ki ga v celoti pripravljajo ministrstva oziroma pristojne državne službe, bo v času javne razgrnitve razgrnjeno tudi v prostorih Občine Sevnica, na Oddelku za okolje in prostor. Javnost bo lahko na gradivo podala pripombe in predloge, in sicer pisno na mestih javne razgrnitve oziroma na naslov Ministrstva za okolje in prostor. Javna obravnava bo v Sevnici potekala 18. oktobra v Kulturni dvorani Sevnica, s pričetkom ob 18. uri. Celotno besedilo javnega naznanila, povzetek za javnost in povezave bodo objavljeni tudi na spletni strani Občine Sevnica.


Iz poročila o izvrševanju proračuna Občine Sevnica v prvem polletju izhaja, da izvajanje tekočih nalog občine in vseh investicij poteka skladno s sprejetim proračunom. Na odhodkovni strani je v porasti predvsem delež sredstev za varstvo starejših in za predšolsko vzgojo, slednja ne zaradi večjega števila otrok, temveč iz leta v leto višje vključenosti v sistem predšolskega varstva. Vsa sofinanciranja s strani države so bila realizirana po pričakovanjih, razveseljiv je tudi podatek o povečanju deleža sredstev s področja prodaje zemljišč in komunalnega opremljanja, kar kaže tudi na povečano gospodarsko aktivnost.

V podporo slednji občina v čim večji in čim hitrejši možni meri skuša prisluhniti potrebam investitorjev s sprejemanjem prostorskih aktov. Na seji sta bila sprejeta dva odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu; prvi bo zagotovil možnost gospodarske aktivnosti zasebnemu investitorju v Dolenjemu Boštanju, drugi pa poslovno in stanovanjsko gradnjo na velikem in lastniško sicer precej razdrobljenem območju stanovanjske soseske Boštanj–Sveti križ.

Na seji so članice in člani obravnavali tudi nekaj nepremičninskih zadev in kadrovskih imenovanj, med njimi podali soglasje k imenovanju dosedanje direktorice Zdravstvenega doma Sevnica Vladimire Tomšič za novi mandat. Sprejeli so tudi predlog soglasij k sistemizaciji delovnih mest v vrtcih v sevniški občini.