volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Simulaker: Soba Nine Čelhar

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2016 07:18

V Galeriji Simulaker v Novem mestu bodo nocoj ob 19. uri odprli slikarsko razstavo z naslovom Soba - Vezan les.

V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Soba (Vezan les) mlajše slikarke Nine Čelhar, ki že nekaj let raziskuje podobo sodobne bivalne arhitekture. Razstava, ki so jo v manjšem obsegu prvič predstavili v galeriji Kamera v ljubljanskem Kinu Šiška, bo v Novem mestu na ogled do 19. novembra.

Po besedah umetnostne zgodovinarke Lare Plavčak, ki je pripravila razstavo, se Nina Čelhar, ki se je v zadnjih delih ukvarjala predvsem z motivi minimalističnih pročelij modernističnih hiš v kombinaciji grmičevjem, s svojo novo razstavo posveča hišni notranjosti.

V novem slikarskem nizu jo zanimajo objekti oziroma motivi, ki takšne prostore določajo in v njih ustvarjajo določeno ozračje ter hkrati nakazujejo slutnjo človeške prisotnosti. Njena platna se osredotočajo na stene, obdane z vezanim lesom, ki z vtisom enotne materialnosti "abstrahirajo intimni prostor" ter ustvarjajo harmoničnost in spokojnost. Avtorica tem dodaja posamezne manjše slike lončnic.

Ritmična geometrizacija površine, ki jo predstavljata pretehtana kompozicija in vzorec vezane plošče, po eni strani nadaljuje prostor, po drugi plati pa njene slike predstavljajo klasično okno v izmišljeni svet.

Nina Čelhar se je rodila leta 1990, na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je leta 2012 diplomirala kot slikarka, zadnje akademsko leto pa tam končuje magistrski študij.

Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na Visoki šoli za grafiko in knjižno umetnost v Leipzigu, leta 2012 je prejela nagrado ljubljanske akademije za izjemne študijske dosežke, leta 2015 pa avstrijsko nagrado ESSL. Samostojno je večkrat razstavljala v Ljubljani, posamično pa še v Mariboru, Kranju in Solkanu. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Grčiji in Italiji.