volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Črnomelj

Širjenje strahu pred begunci je neodgovorno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.11.2016 14:23

Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič zavrača stalno širjenje strahu Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, pa tudi predsednice Občinskega odbora SDS Črnomelj in črnomaljske svetnice SDS Maje Kocjan, ki v svoji peticiji podaja zavajajoče podatke o brezposelnosti na območju občine Črnomelj.

V dopisu, s katerim se je županja obrnila na medije, je zapisala:

"Samo v primeru, če bi na meje v naši občini prišlo večje število beguncev, bi se aktiviral sprejemno registracijski center, kjer bi lahko policija opravila postopke legitimacije in registracije oseb ter jih nato vrnila nazaj v Republiko Hrvaško ali premestila v Center za tujce v Postojno, prosilce za mednarodno zaščito pa v Azilni dom v Ljubljano oziroma njegove izpostave. Po zagotovilih Ministrstva za notranje zadeve bi bili posamezniki v sprejemno registracijskem centru najdlje do 72 ur. Nikoli ni bilo govora o nobenem nastanitvenem centru, da bi begunci ostali. Gre samo za začasen objekt zaprtega tipa v upravljanju policije, kjer bi v primeru večjega števila oseb, ki bi prišle do meje in jih ne bi bilo moč obravnavati na obstoječih policijskih postajah, le-te pod nadzorom legitimirali in izpeljali ustrezne postopke za takojšnjo vrnitev oziroma ustrezno premestitev. S tem bi preprečili prosto gibanje ilegalnih migrantov po naši občini in tako zagotovili predvsem varnost občanov.

Glede na to, da je omenjena civilna iniciativa v vsebino peticije vključila strah pred gospodarsko škodo in ob tem navajala neresnične podatke o trenutnem stanju, smo dolžni javnosti posredovati realne podatke o brezposelnosti na območju občine Črnomelj: brezposelnost od januarja letos ves čas upada in je po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje ter Statističnega urada RS v avgustu znaša 17,8 % ali 1189 oseb, v občini Črnomelj je v letu 2015 poslovalo 257 gospodarskih družb in 378 samostojnih podjetnikov, ki so skupaj so zaposlovali 1.653,24 ljudi kar je za slabih 5% več kot leta 2014.

Večja družba, ki deluje in zaposluje na območju občine Črnomelj, je družba Akrapovič, d.d., ki sicer nima sedeža v občini Črnomelj, vendar je največji zaposlovalec na našem območju. Med večjimi zaposlovalci so še Adria Dom, proizvodnja mobilnih domov, d.o.o., Kanižarica in poslovna enota Proizvodnja Črnomelj družbe Livar, proizvodnja in obdelava ulitkov, d.d.," je še zapisano v prejetem pismu črnomaljske županje.