stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig, Dobrepolje

FOTO: Skupne občinske uprave do maksimalnega sofinanciranja iz proračuna

Piše: STA

Čas objave:
09.01.2020 09:20

Z letošnjim letom je začela delovati skupna občinska uprava, ki pod imenom 5G povezuje občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje. S tem bodo občine dosegle maksimalno sofinanciranje iz državnega proračuna, kar pomeni 55 odstotkov sredstev za plače in druge izdatke ter prispevke delodajalca zaposlenim v skupni občinski upravi.

Delovati je začela skupna občinska uprava.jpg
Delovati je začela skupna občinska uprava
Foto: Občina Grosuplje

Letos je namreč v celoti začel veljati spremenjen način sofinanciranja skupnih občinskih uprav, kot je bil določen z novelo zakona o financiranju občin leta 2017.

Novela zakona je dvignila prag, ki omogoča sofinanciranje skupnih občinskih uprav, z dosedanjih dveh na najmanj tri občine, kar pomeni, da uprave, ki združujejo le dve občini, niso več upravičene do državnega sofinanciranja. Poleg tega je višina sredstev odvisna od nabora nalog, ki jih uprava opravlja. Ena naloga prinese 30-odstotno sofinanciranje, vsaka dodatna še pet odstotkov, pri čemer skupna višina sofinanciranja ne sme preseči 55 odstotkov.

Novinarska konferenca ob začetku delovanja skupne občinske uprave.jpg
Novinarska konferenca ob začetku delovanja skupne občinske uprave
Foto: Občina Grosuplje

Skupna občinska uprava 5G bo opravljala naloge inšpekcijskega nadzorstva, redarstva, notranje revizije, varstva okolja, urejanja prostora in civilne zaščite. Njen sedež je v Grosupljem.

"Naloge, ki jih skupna občinska uprava 5G opravlja, so področja, točke, kjer občine skupaj delujemo učinkoviteje. Združujemo se predvsem z namenom boljšega servisa občankam in občanom, in pa seveda tudi z namenom čim ugodnejšega financiranja teh nalog," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor občinske uprave Občine Grosuplje Dušan Hočevar.

Začetek delovanja skupne občinske uprave je pozdravil grosupeljski župan Peter Verlič. Optimističen je tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je pozdravil novo zakonodajo, s katero je država občinam namenila spodbude za povezovanje in sodelovanje na tistih področjih, kjer tudi občine same ocenjujejo, da je povezovanje smiselno.

Strnad ob tem meni, da bodo občine lahko bolj učinkovite in ekonomične pri opravljanju nekaterih nalog, tudi tistih, ki so jih do sedaj morda nekoliko potiskale na stran.

Prav tako je ob pričetku delovanja nove skupne občinske uprave optimističen ižanski podžupan Anton Modic. "Pričakujemo neko dodano vrednost za našo občino, da bomo s tem pridobili dober ali pa boljši servis za naše občane," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost po novinarski konferenci.

Dobrepoljski župan Igor Ahačevčič je poudaril, da z grosupeljsko občino že ves čas dobro sodelujejo tudi na drugih področjih. Še zlasti v zadnjem času pa se je po njegovih besedah izkazalo, da so združene občine skupaj močnejše, saj da lahko tako več dosežejo.

Sodelovanje pri nekaterih nalogah je bilo med občinami že doslej, a v manjšem obsegu. Občine Škofljica, Ig in Grosuplje so na primer imele skupni medobčinski inšpektorat in redarstvo.