Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice

Slavnostna seja občine Straža

Piše: R.K.

Čas objave:
23.04.2024 09:47

S podelitvijo najvišjih občinskih priznanj so v Straži sinoči obeležili letošnji občinski praznik. Najvišje priznanje, listino častnega občana, so podelili Francu Umeku. Župan Dušan Krštinc je napovedal, da bodo kmalu objavili razpis za izbiro izvajalca za zaščito pred nevarnimi skalami, v kratkem pričakujejo gradbeno dovoljenje za bodoči most Loke, v pripravi je razpis za izbiro izvajalca gradnje novega vrtca.

Občina Straža praznuje svoj praznik v spomin na 22.april leta 1878 ko je Vavta vas dobila šolo in se je v njej začel pouk. Kot je že tradicija na slavnostni seji ob prazniku občine vsako leto podelijo priznanja posameznikom in organizacijam, ki s svojim delom in dosežki bogatijo življenje v tej dolenjski občini.

Priznanje častnega občana so podelili Francu Umeku za dolgoletni prispevek na področju kulture in društvenega življenja v lokalni skupnosti.  Priznanje Franca Červana za športne dosežke in delo na področju športa sta prejela dvigovalec uteži David Birk in nekdanji kolesar, danes pa trener kolesarstva, Srečko Glivar. Priznanje Jožeta Dularja namenjeno posameznikom za večletno delo in uspehe na kulturnem in kulturno-prosvetnem področju pa je prejel predsednik KUD Straža Robert Kren, ki že vrsto let sooblikuje kulturno dogajanje v občini. Priznanje Alojzija Pirca za dosežke na področju društvenega, humanitarnega in družbeno političnega dela pa so izročili Andreji Kren, ki je službeno in ljubiteljsko dejavna na področju družbenih dejavnosti in turizma. Podelili so tudi eno županovo priznanje. Za dolgoletno delo, napredek in razvoj zdravstvenih storitev v občini Straža ga je prejel zdravnik dr. Franci Kokalj. 

Župan Krštinc je čestital letošnjim nagrajencem in se v svojem nagovoru dotaknil nekaterih pomembnejših občinskih projektov  v minulem obdobju. Med večje dosežke je uvrstil kolesarsko povezavo z Novim mestom, površino za kolesarje in pešce ter javno razsvetljavo v Podgori 4. faza,  del kanalizacije v Podgori z ureditvijo ceste, vodovod in poljsko pot Rumanja vas zahod v dolžini 900 metrov, ureditev zobozdravstvene ambulante in podelitev koncesije za zobozdravnika ter postavljena nova igrala v Praprečah in Straži. Prav tako so uredili sprehajalne in poljske poti Hruševec, nadstrešnico v športnem parku Breza, izposojevalnico koles v Zalogu, odmikališča ob cesti v Novo goro, v zaključni fazi pa je rekonstrukcija dveh cest s postavitvijo javne razsvetljave na Drganjih selih v skupni dolžini 1500 metrov. Kot je poudaril župan jim projektov tudi za prihodnost ne manjka in naštel največje. »Smo v postopku izbire izvajalca za zaščito pred nevarnimi skalami, v kratkem pričakujemo gradbeno dovoljenje za most, v pripravi je tudi razpis za izbiro izvajalca za gradnjo novega vrtca«, je dejal Dušan Krštinc. Čaka jih tudi rekonstrukcija ceste v Rumanji vasi, Straži in Vavti vasi, kjer bodo uredili še središče vasi. Nadaljevali bodo izgradnjo pločnika v Podgori, prav tako je v pripravi še več drugih projektov za izvedbo investicij oziroma študij (obvoznica Zalog, obnova Novomeške ceste, cesta Resa, Podreber in Prapreče ter pločnik v Zalogu).

Župan se je zahvalil za sodelovanje zaposlenim v občinski upravi in režijskem obratu, skupni upravi, posameznikom, društvom ter podžupanu in občinskim svetnikom za tvorno sodelovanje.