pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

Slovenski in hrvaški jedrski strokovnjaki podpisali sporazum o sodelovanju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.01.2017 16:04

Predsednika Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS) in Hrvaškega jedrskega društva (HND – Hrvaško nuklearno društvo) sta danes ob 12. uri v prostorih NEK v Krškem podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju.

Kot sta ob podpisu sporazuma, ki je potekal v prostorih Nuklearne elektrarne Krško, poudarila prof. dr. Marko Čepin, predsednik DJS, in mag. Ivica Bašić, predsednik HND, imata društvi sorodno poslanstvo, to je miroljubna uporaba jedrske znanosti in tehnologije. S podpisom sporazuma želijo spodbuditi sodelovanje na institucionalni ravni ter okrepiti izmenjavo znanj in izkušenj med člani obeh društev.

»Sporazum, ki smo ga podpisali danes, pomeni formalizacijo dosedanjega sodelovanja med DJS in HND ter pomembno spodbudo za okrepitev izmenjave znanj med društvoma. V prihodnje načrtujemo redno medsebojno obveščanje o delu obeh društev in o dogajanjih na področju jedrske znanosti in tehnologije v Sloveniji in na Hrvaškem tako v jedrski energetiki kot na drugih področjih koristne rabe jedrske energije in jedrskih tehnologij, kot so raziskave, medicina in industrija. Prepoznavamo veliko priložnosti za sodelovanje, tudi na področju izmenjave društvenih publikacij ter sodelovanja pri organizaciji strokovnih oziroma znanstvenih dogodkov in javnih razprav,« je ob podpisu sporazuma povedal prof. dr. Marko Čepin.

»Slovenija in Hrvaška, enakopravni solastnici Nuklearne Elektrarne Krško, imata za seboj že več kot 40 let uspešnega sodelovanja pri izgradnji ter na področjih varnega projektiranja in obratovanja elektrarne. K temu je treba dodati tudi odgovornost in obvezo do varnosti in sprejemanja vpliva na okolje. Tako so tudi strokovnjakinje in strokovnjaki iz Slovenije in Hrvaške, zadnjih 25 let združeni v prijateljskih strokovnih društvih, imeli in še imajo odgovornost in obvezo glede sodelovanja pri raziskavah na področju miroljubne jedrske znanosti in tehnologije, spodbujanja pozitivnega ozračja v javnosti na svojih območjih ter nepristranskega ocenjevanja varnosti jedrskih objektov, vključno z obratovanjem elektrarne in njeno razgradnjo v prihodnosti. Danes to sodelovanje formaliziramo in upamo, da bo dolgoročno ter uspešno za obe društvi,« je poudaril mag. Ivica Bašić.

Predsednika društev napovedujeta, da bodo z uresničevanjem ciljev sporazuma začeli že hitro v letošnjem letu. V kratkem bosta obe društvi imenovali svojega predstavnika, ki bo skrbel za učinkovito komunikacijo in koordinacijo aktivnosti med društvoma.