IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

Šolski center Novo mesto odpira vrata

Piše: R.K.

Čas objave:
21.11.2022 06:00

Šolski center Novo mesto je največja izobraževalna ustanova s področja srednjega in višjega šolstva v Sloveniji in v šolskem letu 2022/2023 je v vzgojno-izobraževalni proces vključenih skoraj 5100 dijakov, študentov in udeležencev izobraževanja odraslih. Sodelovanje z mladimi, nudenje vzgojnih in strokovnih vsebin poteka v okviru našega zavoda že več kot tri desetletja.

3500 dijakov je v tem šolskem letu vključenih v redno srednješolsko izobraževanje Srednje strojne šole, Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, Srednje zdravstvene in kemijske šole ter Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole in na vseh šolah dijakom pomagajo, da odkrijejo tista področja, na katerih so nadpovprečni, ter jih vodijo, da ta področja razvijajo naprej in si tako pridobijo znanja in razvijejo spretnosti, ki jim bodo omogočile kvalitetno zaposlitev ter s tem večale možnosti za kvalitetno in srečno življenje. Zaradi povečanega vpisa in želje osnovnošolcev pridobivati znanje pri njih, so v programih gradbeni tehnik in predšolska vzgoja povečali vpis v vsakem programu za en oddelek. Prav tako imajo zaradi dodatnega zanimanja osnovnošolcev nadnormativne oddelke v srednješolskih programih: elektrotehnika, računalnikar, tehniška gimnazija, strojni tehnik, tehnik mehatronike ter tehnik računalništva.

Veliko število njihovih dijakov tudi nadaljuje šolanje in v terciarno izobraževanje se lahko dijaki, ko končajo srednješolsko izobraževanje, vključijo že znotraj njihovega zavoda na Višjo strokovno šolo, ki redno in izredno ponuja različne programe: Strojništvo, Elektrotehniko, Varstvo okolja in komunale, Logistično inženirstvo, Informatiko, Lesarstvo, Kozmetiko ter Mehatroniko. Možnost nadaljnjega izobraževanja po vertikali navzgor znotraj našega zavoda je tako ena od njihovih velikih prednosti.

V času, ko trgu dela primanjkuje visoko izobraženega kadra s področja tehnike, je program tehniške gimnazije najbolj aktualen, kajti dijaki tukaj poleg osnovnega splošnega znanja pridobijo tudi dovolj podlage s strokovnih področij strojništva, gradbeništva, elektrotehnike ali računalništva, da se lahko učinkovito in hitro vključijo v katerikoli program s področja tehnike ali naravoslovja v terciarnem izobraževanju. Utrinek njihovega dela lahko pobližje spoznate na dogodku Dneva odprtih vrat, ki bo letos potekal v sredo, 23. 11. 2022, od 11. do 18. ure v Športni dvorani Leona Štuklja.

Namenili so vam čas, ko lahko dijake sami vprašate o kvaliteti šolanja pri nas, o izpolnjevanju njihovih pričakovanj ter o počutju na šolskem centru. Na Šolskem centru Novo mesto izobražujejo za poklice, ki so iskani in bodo iskani tudi v prihodnje, zato je tesno sodelovanje z delodajalci temelj njihovega nadaljnjega razvoja in usmeritve. Vedno znova se odzivajo na njihove potrebe in jih vključujemo v pripravo in posodobitev izobraževalnih programov ter z njimi – več kot 300 jih je, sodelujejo tudi pri izvedbi praktičnega usposabljanja z delom in na mnogo drugih področjih. Dijake in študente vključujejo tudi v projekte, kot so mednarodne izmenjave dijakov in študentov, projekti razvoja podjetništva in startupov za mlade in podobno. Pozornost namenjajo tudi zaposlenim
in njihovemu stalnemu profesionalnemu razvoju in ozaveščenosti s strategijo šole, ki jo odlikuje prožnost v sledenju sprememb, ki jih narekuje gospodarstvo. Z dobro kadrovsko zasedbo, kvalitetnim poučevanjem, sledenjem potrebam lokalnega okolja in gospodarstva, dobrim sodelovanjem s starši in nenehnim sledenjem novostim si gradijo temelj, na katerega naslanjajo tudi njihovo prihodnost.

Vse večje potrebe po zagotavljanju večjega števila učnih mest na Šolskem centru temeljijo na atraktivnosti programov, kvalitetno podanem znanju in osebnem pristopu učiteljev. Posledično so se odločili odzvati na te potrebe, zato planirajo izgradnjo dveh prizidkov, ki bosta zagotavljala nove učne prostore in omogočila še kvalitetnejše izvajanje učnega procesa.

Zavedajo se, da je vlaganje v vas, mlade, največja naložba, v kar verjamejo vsi zaposleni. Dobrodošli k njim, vrata zavoda s predstavitvami vseh programov odpirajo tokrat za vas, osnovnošolci. Zaupajo jim mnogi, tudi Goran Dragič in Matjaž Smodiš, ki sta skupaj z njimi omogočila odprtje košarkarskih pametnih igrišč. Vabljeni tudi
starši, da se prepričate, da lahko z izbiro programov Šolskega centra Novo mesto svojim mladim v profesionalnem življenju omogočite varno prihodnost, trudili se bodo upravičiti vaše zaupanje.