franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Spevno po Poti Slakove in Pavčkove mladosti

Piše: R.K.

Čas objave:
20.06.2023 11:27

Minulo soboto so v sklopu praznika Občine Mirna Peč pohajkovali, prepevali in recitirali ter spoznavali in se prijetno družili po Poti Slakove in Pavčkove mladosti.

Okoli 200 pohodnikov ter ljubiteljev narave, Pavčkovih rim in Slakovih viž je bilo ob prehojenih približno 12 kilometrih deležnih pravega doživetja. 10. jubilejni pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti je prvič potekal v organizaciji Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in prvič v obrnjeni smeri kot doslej. Pripravili so ga v sodelovanju z Občino Mirna Peč, lokalnimi društvi, občani in Osnovno šolo Toneta Pavčka.

V Mirni Peči je vedno lepo in tako je bilo že ob vsem začetku pohoda. Popestrili so ga harmonikaši Društva harmonikarjev Mirna Peč, ki so mojstrsko napenjali mehe. Iz harmonik so izvabljali melodije, ki so nekaj pohodnikov popeljale na plesišče že na samem štartu pred cerkvijo sv. Kancijana. Po vzpodbudnih besedah župana Andreja Kastelica, idejnega očeta in predsednika Turističnega društva Mirna Peč Jožeta Barbe ter brenčaškega predsednika Nejca Staniše so se v začetku junijskega sončnega dne skupaj odpravili na zanimivo pot, polno prijetnih presenečenj.



Pri Pavčkovem domu v idilični vasici Šentjurij, kjer je odraščal veliki Tone Pavček, so jih pričakala dekleta Društva podeželskih žena s sveže kuhano kavico in slastnimi domačimi dobrotami. Nadarjeni učenci Osnovne šole Toneta Pavčka in njihova mentorica učiteljica Lidija Lampe so pripravili kulturni nastop z recitacijami Pavčkovih pesmi ter glasbo in petjem. Vseskozi so jih spremljali konjeniki Konjeniškega društva treh dolin s konji in kočijami, svoje pa so pridale tudi štorklje z gnezda tik ob Pavčkovem domu, ki so s trkanjem kljunov veselo pozdravljale vse naokoli.

Po doživetem sprejemu ob Pavčkovem domu se je ena skupina pohodnikov odpravila na Hmeljčarsko goro na pokušino in predstavitev dobrih vin članov Društva vinogradnikov Mirna Peč ter uživat ob petju pevcev Moškega pevskega zbora Rožmarin. Druga je nabirala korake po vznožju do gasilskega doma Hmeljčič, kjer so jih pričakali s Slakovim štrudljem in osvežilno pijačo PGD Hmeljčič. Vmes so zvenele melodije mirnopeških harmonikašev, do smeha pa so jih pripravili s hecnim skečom : mirnopeška Micka in fina, a popolnoma nesposobna ljubljanska zdravnica, ki sta v resničnem življenju Brenčačici Bernarda Gorenc in Andreja Mervar.

Skupini sta se znova združili v Hmeljčiču in se skupaj  odpravili na Mali Kal, kjer je s starimi starši odraščal Lojze Slak. Na Izletniški kmetiji Barbo - Domačija Slakove mladosti je sledil topel sprejem z muzikanti in bogatim kulturnim programom pod vodstvom Slakovega nečaka - Leopolda Pungerčarja - in Ansamblom Gašperja Kavška v organizaciji TD Mirna Peč - sekcija ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal. Ob plesu, petju, živahnih vižah in dobri jedači Cateringa Kukman in slastnim Slakovim štrudljem Barbove domačije so nekateri vztrajali še pozno popoldne in v noč, s pohodniki pa so se okoli 14. ure organizirano skupaj odpravili na cilj pred Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči.