Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice

Spominska proslava

Piše: Jože Pečnik

Čas objave:
26.10.2023 08:26

V ponedeljek so borci za vrednote NOB združenja krajevnih organizacij Novega mesta pripravili spominsko proslavo.

Na brežini reke Krke, na začetku Koštialove ulice in Prisojne poti stoji spomenik v spomin šestim obešenim partizanom. Umaknjen je na rob ob kamniti zid ceste in parkirnega prostora v Novem mestu.

Tu se je v letu 1943, na dan 23. oktobra, zgodil zločin nad šestimi ujetimi partizani, ki so bili ujeti v bojih umikanja partizanskih enot pred prodirajočimi Hitlerjevimi vojaki in pomočniki domobranci. Okupator se je znesel nad prebivalci mesta z bombardiranjem mesta in vdorom v prvo osvobojeno mesto v tedanji podjarmljeni Evropi. Kar dvainštirideset dni je Novo mesto uživalo v svobodi. Mesto je zaživelo! Delovale so različne službe predvidene v programu OF. S kočevskega Roga, z Baze 20, so v mesto na partizanski miting prišli najvišji predstavniki uporne Slovenije.

Po letalskem bombardiranju je bilo mesto močno porušeno. Partizanske enote, vodstvo odpora in uprave, bolnišnica in tiskarna so bila premaknjena v gozdove Roga. Okupator je 21. oktobra vdrl v mesto in za samo pustil 103 ubite in obešene aktiviste in partizane.

Na ograji v Mačkovcu sta bila obešena dva partizana, na ograji gostilne ob cesti v mesto pa šest partizanov. To so bili zidarska vajenca Rudolf Štrasner in Jože Dragan, delavec Anton Sašek, oče šestih otrok, in dijak Lado Škbec – Pajk, ki so ga ujeli v Šmarju pri Šentjerneju. Imena dveh partizanov nam niso znana.

V ljudeh je ostal grenak spomin na te dogodke, upor pa se je še bolj razplamtel. Brigade 15. divizije so okoli mesta oblikovale obroč, ki ni dovoljeval večjega premikanja iz mesta. V tem obroču so ostali tudi možje lažnega štajerskega bataljona iz Šentjošta in vsi tisti iz formacij domobranske črne roke, ki je pobila Valantičevo in Kastelčevo družino.

V ponedeljek 23. oktobra 2023, so ob 17. uri, borci za vrednote NOB združenja krajevnih organizacij Novega mesta, pripravili spominsko proslavo, ki se je vsako leto ob tem dnevu udeležijo meščani in svojci obešenih. V programu že vrsto let sodelujejo učenci OŠ Center, nekdaj OŠ Katja Rupene, pod mentorstvom že upokojene učiteljice Mire Brodar in zdaj Jane Zorko, praporščaki, spominska novomeška četa. Spominskega dela so se to pot dotaknili Dušan Černe, predsednik združenja, Mitja Gros, predsednik KOBVNOB Mestne njive-Ločna-Mačkovec in Jože Pečnik.

Nastop učencev devetega razreda je bil izbran za srce in dušo in izvenel v ponedeljkovo popoldne kot spev najglobljega doživetja vseh prisotnih, kar je dopolnil partizanski harmonikar Rudi. Vsem ljubi napevi so v mestnem predelu ob cesti herojev preglasili zvok motorjev vozil.

Tako je bila uspešno zaključena še ena prireditev v spomin ob spomeniku obešenih partizanov. Spomenik je v letu 1957 dal postaviti občinski ljudski odbor Novo mesto po načrtu arhitektke Špele Valentinčič.

Ob Dnevu mrtvih bo spomenik v cvetju in tam je tudi venček in svečke vseh tistih, ki vedo, da je bila smrt šestih partizanov, stopnička k naši današnji svobodi in samostojni Sloveniji.