volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Črnomelj

Sporu med črnomaljsko županjo in civilno iniciativo ni videti konca

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.01.2017 11:32

Črnomaljski svetniki so na četrtkovi seji delno razveljavili sklep, ki se nanaša na morebitno postavitev začasnega migrantskega centra na občinskem območju in zaradi katerega je tamkajšnja civilna iniciativa vložila referendumsko pobudo. To so storili, da bi se izognili dvomom, ali so pristojni za sprejem kakršnihkoli odločitev v zvezi z migranti.

V uredništvo smo dobili izjavo za javnost iz kabineta črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanović, na katero so se nemudoma odzvali iz civilne iniciative, kjer ostro obsojajo poteze občinskega vodstva. Obe izjavi objavljamo v celoti.


Izjava za javnost o sprejetem sklepu Občinskega sveta občine Črnomelj


V izogib dvomom ali je občinski svet pristojen za sprejem kakršnihkoli odločitev v zvezi z migranti, o čemer se ni izreklo niti Upravno sodišče, je na včerajšnji seji razveljavil 5., 6. in 7. točko predmetnega sklepa. Sprejet je bil tudi sklep, da se pozove Vlado RS, da se izjasni ali je vprašanje v zvezi z migranti v pristojnosti občine in, če je, da natančno opredeli katere so te pristojnosti.

V sklepu Občinskega sveta Občine Črnomelj št. 214-2/2016-174 iz dne 25.11.2016 so se razveljavile točke 5., 6. in 7., ki so se glasile:

»5. V skrajnem primeru, če bo vzpostavitev sprejemno registracijskega centra neizogibna na območju občine Črnomelj, občinski svet ne pristaja na sprejem in registracijo migrantov, ki bi prečkali HR-SLO mejo izven območja občine Črnomelj. Morebitne ilegalne pribežnike naj policija obravnava na območjih, kjer bodo prijeti.
6. Občinski svet občine Črnomelj zahteva, da se lokacija za sprejemno registracijski center išče tudi izven občine Črnomelj, nasprotuje pa iskanju lokacije za nastanitveni center na območju občine Črnomelj in cele Bele krajine.
7. Glede na izkušnje obvladovanja migrantskega toka konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta, ki je zajel nekatera okolja, pa Občinski svet občine Črnomelj ocenjuje, da v kolikor do povečanega pretoka migrantov dejansko pride tudi na območju občine Črnomelj, je vsekakor nujno imeti te osebe čim prej pod nadzorom policije in na enem mestu, saj bi se v nasprotnem primeru lahko nenadzorovano gibali po območju občine Črnomelj in s tem lahko ogrožali varnost prebivalcev občine Črnomelj ali povzročali škodo. Enak sklep je sprejel tudi Varnostni sosvet občine Črnomelj na seji 27.10.2016.«

Županja občine Črnomelj


Odziv civilne iniciative:


Kakor smo že sporočili, je včeraj, 26. januarja 2017, tik pred sejo Občinskega sveta Črnomelj občinski svetnik, podžupan in predsednik Občinskega odbora SD Samer Khalil svetnikom poslal predlog za razširitev dnevnega reda seje. Po tem predlogu naj bi občinski svet razveljavil 5., 6. in 7. točko sklepa z dne 25. 11. 2016, za katere je Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini zbrala podpise pod Pobudo za izvedbo referenduma.
Občinska svetnica mag. Maja Kocjan je občinskem svetu nato predlagala, da je čas, da se stvari zaključijo in se ne vlečejo v nedogled. V ta namen je v razpravo in odločanje predložila naslednji predlog sklepa: »Občinski svet nasprotuje vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra na območju Občine Črnomelj, saj območje z več vidikov (infrastrukturnih in socialnih) ne prenese večjega števila migrantov dnevno.« V razpravi so nato tudi nekateri ostali svetniki menili, da je s tem sklepom dejansko ponujena roka občinskemu vodstvu in da je res napočil čas, da se stvar zaključi. Žal je pobudnik sklepov, Samer Khalil, vztrajal na potrditvi njegovega predloga, kar so nato občinski svetniki iz vrst koalicije tudi potrdili. Hkrati pa večina koalicijskih svetnikov ni dopustila, da se glasuje o predlogu svetnice Maje Kocjan.
Glede na dejanja občinskega vodstva to pomeni, da stvari ne želijo zaključiti in še vedno dopuščajo možnost vzpostavitve sprejemno-registracijskega centra na območju Občine Črnomelj. Občinsko vodstvo hkrati s tem skuša preprečiti tudi referendum. Po posvetovanju z našimi pravniki pa mora županja v vsakem primeru odločiti o naši pobudi v skladu s statutom občine Črnomelj in zakonom. Glede na to, da Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini (CI) še vedno ni prejela nobenega županjinega odgovora (po Statutu Občine Črnomelj bi morala tega podati v roku 8 dni po prejeti odločitvi Upravnega sodišča RS), lahko zatrdimo, da županja ponovno ne upošteva zakonskih določil in spet deluje nezakonito ter samovoljno.
V CI smo ogorčeni nad tem, da želi občinsko vodstvo na vsak način še vedno izigrati voljo občanov in občank, pri tem pa sprejema odločitve, ki so slabe tako za občane kot tudi za občino. Nerazumljivo je tudi trmasto vztrajanje, ki že močno hromi delo občinskega vodstva, pa tudi občinskega sveta. Namesto, da bi vso razpoložljivo znanje in energijo usmerjali v razvoj ter iskanje novih delovnih mest, se tako občinsko vodstvo že dlje časa ukvarja le s tem, kako preprečiti referendum in izigrati voljo ljudi.

V imenu CI
mag. Maja Kocjan