palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Matino Antunović in Alen Šalinović Njena.si

Skrito v raju tudi na hrvaški televiziji

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Trebnje

Spoštovanje osrednje sporočilo slovesnosti v spomin na kongres protifašistične ženske zveze

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.10.2016 18:02

V Dobrniču so pripravili tradicionalno spominsko slovesnost ob 73. obletnici I. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze. Slavnostna govornica Aleksandra Kornhauser Fraser je predlagala, naj bo sporočilo letošnjega srečanja medsebojno spoštovanje, saj le to lahko premaga nasilje. Slovesnosti se je udeležil predsednik republike Borut Pahor.

(foto: STA)

Kornhauser Fraserjeva se je z naklonjenostjo spomnila ene od ustanoviteljic zveze, Mare Rupene. Celoten nagovor pa je bil prežet predvsem z opozorilom o nujnosti boja proti nasilju, ki ga moramo znati prepoznati, se mu upreti in ga preprečevati, so sporočili z urada predsednika republike Pahorja, ki je bil tudi častni pokrovitelj slovesnosti.

Govornica je spomnila tudi na besede velikega borca za pravice črncev in Nobelovega nagrajenca za mir Martina Luthra Kinga mlajšega: "Tema ne more odstraniti teme; samo svetloba jo lahko. Sovraštvo ne more odstraniti sovraštva; samo ljubezen ga lahko." Tako je na koncu predlagala, naj bo sporočilo letošnjega srečanja v Dobrniču medsebojno spoštovanje, saj "nasilje ne more premagati nasilja. Lahko ga premaga le medsebojno spoštovanje, spoštovanje narave, človeka in svobodne misli".


Prireditve, ki jo že tradicionalno organizirajo Društvo Dobrnič, občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje, so se udeležili številni podporniki partizanskega gibanja, potomci in prijatelji delegatk, častni predsednik ZZB Janez Stanovnik in drugi vidni člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Zbrane je nagovorila tudi Vera Klopčič, predsednica Društva Dobrnič in hči Mare Rupene, so še zapisali v predsednikovem uradu.

Pahor je ob robu prireditve poudaril, da živimo v odprti družbi, v kateri se moramo poslušati. "Ne bomo se vedno razumeli, ne bomo se vedno strinjali, ampak družba sožitja, ali pa če želite med seboj spravljena družba, zna prenesti te razlike," je dodal.

Z današnjo slovesnostjo so se spomnili prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki je bil v Dobrniču 17. in 18. oktobra 1943 in na katerem se je zbralo 180 udeleženk iz vse Slovenije. Prireditev v Dobrniču se že tradicionalno začne v zgodnjih jutranjih urah s pohodom po kraku Evropske peštpoti E7 od Dolenjskih toplic in Žužemberka do zaključka v Dobrniču, imenovanem Pot Mare Rupene. Letos se je na pohodu in prireditvi zbralo blizu dvesto pohodnikov in skupaj okoli tisoč obiskovalcev, posebni gostje prireditve pa so prišli tudi letos iz zamejstva, so navedli v predsednikovem uradu.