zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

Starši preveč popuščajo pri čiščenju zob svojih otrok in mladostnikov

Piše: Agencija Andreja Jernejčič – Lin&Nil

Čas objave:
09.01.2020 11:43

»Otroci, ki se z ustno higieno šele spoznavajo, so najbolj dovzetni za vcepljanje prave kulture umivanja zob. Zato se moramo starši močno potruditi, da jim jo ponotranjijo, saj bodo le tako zdravi vse življenje. Marsikateri otrok ne mara umivanja zob in je takrat jok v kopalnici, zato so dober zgled in spodbudne besede ustrezna rešitev za vse najmlajše, ki jim ščetkanje ni ravno pri srcu. Neustrezna higiena vodi v predčasno trajno izgubo stalnih zob, s katero se danes soočajo otroci že kmalu po izrasti stalnih zob, to je pri že pri sedmih letih. Najpogosteje so to prvi kočniki ali šestice,« je povedala zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske Klinike Križaj.

Pri svojem delu opaža nekonsistentnost in popustljivost staršev pri čiščenju zob svojih otrok. Slednji zato pogosto že najstniškem obdobju ostanejo brez zob, implatante pa jim še ni mogoče vstaviti. »Vse več mladostnikov ima gnile zobe, ki so posledica neustrezne ustne higiene v ranem otroštvu. Ker jim čeljustnice še rastejo, jim zobnih nadomestkov še ne moremo urediti,« je pojasnila zobozdravnica.

Pravilna ustna higiena je bistvenega pomena za zdravje zob in obzobnih tkiv tudi pri otrocih in mladostnikih. Redno umivanje zob vsaj dvakrat na dan naj bi otrokom začeli privzgajati že po izrasti prvega mlečnega zoba. Pomembno je, da se pravilna nega zob začne v ranem otroštvu, pozneje pa je treba postavljene temelje le še utrjevati. Majhni otroci še nimajo razvite fine motorike in si zato sami težko temeljito umijejo zobe. Starši morajo otroku čistiti zobe najmanj nekje do osmega leta starosti. A tu se njihova skrb za otrokovo ustno higieno še ne konča. Še naprej morajo spremljati rezultate ščetkanja zob in predvsem pred spanjem preverjati, kako temeljito si jih je umil.

»S kančkom dobre volje in ustvarjalnosti lahko vsakodnevno umivanje zob otrokom prikažemo kot zabavno opravilo. Z malčkom lahko na primer skupaj sestavimo pesmico o njegovih zobkih in o tem, zakaj jih je treba umivati. Otroci se bodo med petjem s krtačko v ustih tako zabavali, da bodo imeli na umivanje zob same prijetne spomine. Med umivanjem zob pa lahko poslušate tudi pravljice. Medtem ko bo otrok poslušal zgodbo, si bo umival zobke, in spet ponotranjil umivanje zob kot prijetno opravilo. Pomembno je, da so starši vztrajni,« svetuje zobozdravnica. Pozorni moramo biti tudi na pravilno izbiro zobne paste. Pri otrocih in mladostnikih je namreč bolj kot pri odraslih pomembno, da vsebuje fluor, saj otroški zob še ni dovolj trden in je manj odporen proti zobni gnilobi kot pri odraslih.
Zobozdravstvena in estetska klinika Križaj se ponaša z več kot 20-letno tradicijo, imajo eno najsodobnejših oprem in so v samem vrhu glede digitalizacje. Njihova posebnost je, da pacientom na enem mestu nudijo vse zobozdravstvene storitve – od zdravljenja zob in obzobnih tkiv, kliničnih pregledov, otroškega zobozdravstva, digitalne rentgenske diagnostike, fiksne in snemne protetike do implantologije, kirurgije in paradontologije. So prvi v Sloveniji z mednarodno zobozdravstveno akreditacijo AACI. Pri večjih projektih sodelujejo tudi z digitalnimi laboratoriji v tujini. Zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić poučuje zobozdravnike z vsega sveta o tehniki uporabe laserja v zobozdravstvu.