zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Številne novosti, ki jih je leto 2021 prineslo na trg televizorjev

Piše: Naročnik oglasa je MERKUR trgovina, d. o. o.

Čas objave:
19.11.2021 12:04

Zavedamo se, da izkušnja gledanja televizije ni več ista, kot je bila včasih. Leto 2021 je na trg televizorjev prineslo mnogo sprememb.

Vsi se zavedamo, da izkušnja gledanja televizije ni več ista, kot je bila včasih. Včasih so ustvarjalci določali vsebino in čas ogleda, danes pa imamo uporabniki popoln nadzor. Zavedati pa se moramo tudi, da bo izkušnja čez nekaj let povsem drugačna, kot je danes. Od tega, da bo Android TV kmalu dobil novo ime, pa do prihoda televizorjev nove generacije – leta 2021 je bil trg televizije soočen s številnimi spremembami, za katere morda še niste slišali.

merkur, televizor
Največja ponudba televizorjev vas čaka v Merkurju.
Merkur



Android TV kmalu ne bo več Android TV
Android je znan kot operacijski sistem za pametne telefone, a se je Google odločil narediti še en korak naprej. Oblikoval je operacijski sistem Android za televizorje, s katerim je želel uporabnikom olajšati iskanje novih filmov, serij in drugih spletnih vsebin. Z Android televizorji lahko vsak uporabnik igra igrice, dostopa do Google asistenta in si preko Google trgovine naloži številne aplikacije. Lahko bi rekli, da so Android televizorji podvrsta pametnih televizorjev s svojim lastnim, istoimenskim operacijskim sistemom Android.
Leta 2021 je Google začel uvajati veliko posodobitev za platformo Android TV. Ta posodobitev pa ne vključuje le velikih sprememb, ampak celo novo ime – Google TV. Največja sprememba, ki jo bo s seboj prinesel Google TV, pa je gotovo še večja personalizacija. Uvedli so zmogljivosti, ki delujejo v ozadju in za uporabnika ves čas iščejo vsebino, ki mu bo ustrezala. Spremenili so tudi samo postavitev funkcij, ki bodo postale bolj dostopne, vsestranske in bodo omogočale lažje iskanje vsebin.
Novejši Android televizorji (https://www.merkur.si/aparati/televizorji/?m_atribut_814=ANDROID+TV) imajo že od samega začetka vgrajen Google TV, kar pomeni, da če danes kupite nov televizor, bo naložen Google TV. Tudi Googlov multimedijski center je bil posodobljen na najnovejšo različico, ki se uradno imenuje Chromecast z Google TV. Pojavila se je tudi novica, da namerava Google do leta 2022 uradno zamenjati Android TV z Google TV. Sicer sama zmogljivost in platforma ostajata enaki, a ima Google TV novo podobo in tehnologijo, ki omogoča, da kar najbolje izkoristite najnovejše funkcije.

merkur, televizor
Največja ponudba televizorjev vas čaka v Merkurju.
Merkur


Ambilight televizorji zdaj ponujajo še bolj neverjetno izkušnjo
Ambilight televizorji  popeljejo izkušnjo gledanja televizije na povsem drug nivo, saj imajo na zadnji strani vgrajene LED luči, ki spreminjajo svojo barvo glede na barve televizijskega zaslona in s tem pričarajo posebno vzdušje v prostoru.
Nizozemsko-kitajski proizvajalec televizorjev Philips je na začetku tega leta naznanil izboljšanje izkušnje »ambilight«. Poleg izboljšanega nabora čipov je zdaj na voljo tudi HDMI 2.1 za večino modelov. To je najnovejša posodobitev, ki omogoča višjo ločljivost, hitrost, boljši zvok in izboljšane funkcije za igranje videoiger. Kar pa seveda pomeni, da lahko na Philips Ambilight televizorjih zdaj uporabljate PlayStation 5 in Xbox Series X z napredno kakovostjo slike. Novi modeli imajo celo 4-stransko ambientalno osvetlitev, kar pomeni, da vse štiri strani televizorja zagotavljajo enakomerno osvetlitev. Vsi uporabniki si bodo lahko pričarali osupljiv domači kino, saj nov nabor čipov omogoča samodejno optimizacijo gledanja filmov.

merkur, televizor
Največja ponudba televizorjev vas čaka v Merkurju.
Merkur


Vse večje povpraševanje po Smart televizorjih
Pametni televizorji so znani po tem, da omogočajo povezljivost z drugimi napravami, aplikacijami in internetom, in to brez uporabe vmesnikov. Omogočajo uporabo vgrajenih aplikacij in spletnega brskalnika. Svetovni trg pametnih televizorjev je leta 2020 dosegel vrednost 202,1 milijarde ameriških dolarjev, letos pa se je povpraševanje po njih po vsem svetu samo še povečevalo.

Tudi nekateri vodilni proizvajalci pametnih telefonov, kot so Xiaomi, Micromax in OnePlus, naj bi se vse bolj zanimali za vstop na trg pametnih televizorjev. Trenutno na trgu prevladujeta velikana Sony in Samsung, ki pa lahko pričakujeta prihod novih konkurentov. To pa še ni vse, saj se pričakuje, da bosta tehnološki napredek in izboljšanje ločljivosti televizorjev spodbudila rast trga v prihodnjih letih. Strokovnjaki pričakujejo, da bo trg pametnih televizorjev rasel z vse večjo hitrostjo.


OLED televizorji podjetjem prinašajo stroškovno prednost
OLED televizorji  uporabljajo posebno tehnologijo z organskimi komponentami, ki omogoča, da slikovne pike oddajajo lastno svetlobo. Emisija svetlobnih pik pripomore k izrazitejšim kontrastom v sliki. Črna območja na ekranu so občutno temnejša, zato se ti televizorji uporabljajo predvsem v temnejših prostorih.

merkur, televizor
Največja ponudba televizorjev vas čaka v Merkurju.
Merkur


Če ste želeli kupiti OLED televizor, ste do nedavnega imeli na izbiro le dve znamki: LG in Sony. LG ostaja vodilni v industriji OLED televizorjev z več kot 50-odstotnim, sledi pa mu Sony z 20-odstotnim tržnim deležem, vendar se pričakuje, da bodo kmalu rast doživele številne kitajske in japonske znamke, kot sta Panasonic in Sharp. Podjetja so vse bolj pripravljena na širitev svoje OLED ponudbe, saj so plošče OLED vse cenejše, kar jim prinaša stroškovno prednost in s tem večjo donosnost.


Z Neo QLED do boljše izkušnje pri igranju videoiger
QLED je tehnologija, ki so jo razvili v podjetju Samsung z namenom izboljšave določenih pomanjkljivosti, ki jih imajo LCD zasloni. Tako so LCD komponentam dodali filter, ki je narejen iz kvantnih pik. QLED televizorji uporabljajo prenos svetlobe s transmisijo preko osvetljevanja LED ozadja. Kvantne pike so mikroskopsko majhne molekule, ki so sposobne ob osvetlitvi s svetlobo oddajati lastno, različno obarvano svetlobo.

merkur, televizor
Največja ponudba televizorjev vas čaka v Merkurju.
Merkur


Pri Samsungu so tekom leta 2020 opazili vznemirljiv trend, in sicer, da vse več ljudi igra videoigre, pa naj bo to na pametnem telefonu, računalniku ali televizorju. Videoigre so med pandemijo postale zabavna skupinska dejavnost, zlasti za tiste, ki se želijo povezati z drugimi. Seveda so pri Samsungu ta trend upoštevali pri izdelavi svojih najnovejših izdelkov, da bi uporabnikom zagotovili edinstveno igralno izkušnjo. Najnovejša linija Neo QLED je opremljena s tehnologijo, ki na unikaten način izboljšuje kakovost slike. Ta tehnologija je označena kot vrhunec tehnološkega napredka v panogi.


Televizor naslednje generacije
Televizor naslednje generacije je ime za najnovejšo tehnologijo digitalne televizije. S to tehnologijo se bomo lahko potopili v osupljiv svet barv, ostrine in kontrasta, zaradi katerih se bomo počutili, kot da smo v drugem svetu. Zvok naj bi bil tako kakovosten, da bo moč slišati prav vsak glas. Televizor naslednje generacije je na kratko televizor, ki ga bomo kupili danes, zasnovan pa je tako, da ga bo v prihodnosti mogoče nadgraditi z najnovejšo tehnologijo. Televizor naslednje generacije bo dosegel večino prebivalcev ZDA do konca leta 2021, nato pa se bo začel širiti tudi na svetovni trg.


Največja ponudba televizorjev vas čaka v Merkurju, zato obiščite najbližjo fizično ali spletno trgovino. Veselimo se vašega obiska.