kopitar 2 Odkrito.si

Po Tini Maze tudi on! Je očka iz pravljice

amir abdaković Svet24.si

Mladi Ljubljančan: "Ne morem gledati otrok v ...

Molk Petisvet

O vsem tem je najbolje molčati!

profimedia-0334675824 Svet24.si

Konec poletja: za septembrskim vročinskim valom ...

Vladimir Putin, svč Svet24.si

FOTO & VIDEO: Putin je v roke vzel novo rusko ...

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

tanja ribič Njena.si

Tanja Ribič navdušila s fotografijo v spodnjem ...

Novice Ljubljana, Novo mesto

Stopimo skupaj za veliko življenje

Piše: P.M.

Čas objave:
24.01.2018 15:29

V dobrodelni akciji Mala dlan, veliko življenje zbiramo sredstva za nakup inkubatorjev ljubljanske porodnišnice.

Število prezgodaj rojenih otrok kljub napredku medicine iz leta v leto narašča. Vsak deseti otrok, ki se rodi, je nedonošenček, kar samo v Evropi pomeni pol milijona takih rojstev na leto, v Sloveniji 1400.

Za prezgodnji začetek poroda še ne poznamo vzrokov, niti ga ne moremo preprečiti. Mnogi, ki so rojeni le nekaj tednov prezgodaj, potrebujejo po rojstvu predvsem dodatno toploto in potrpežljivost pri hranjenju. Med nedonošenčki pa so tudi otroci, »majhni« komaj za dlan, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram – v Sloveniji je vsako leto skoraj sto takih. 

Pri rojstvu takšnega otroka je zelo pomembno imeti na voljo ustrezno medicinsko opremo, če gre kaj narobe. Ljubljanska porodnišnica je ena izmed največjih v Sloveniji, zato potrebuje še vsaj 5 dodatnih inkubatorjev, v primeru nujne potrebe po intenzivnejši oskrbi novorojenca.

Ker si trenutno inkubatorje po potrebi izposojajo na pediatrični kliniki in otroški kirurgiji, se tudi na Radiu Krka vse do pomladi pridružujemo akciji zbiranja denarnih sredstev, ki jim bodo olajšala skrb za najbolj nebogljena bitjeca, ki se nato izkažejo za prave borce. 

Pomagate lahko tudi vi, in sicer tako da pošljete DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevajte 1 € ali 5 € za nove inkubatorje v Porodnišnici Ljubljana. Krkaši se vam zahvaljujemo za vaš prispevek!