nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Suha koža v hladnejših mesecih

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
24.01.2024 12:29

Večina ljudi ob spreminjanju letnih časov opazi spremembe na svoji koži. V hladnejših mesecih je tako naša koža pogosto suha in hrapava. Pogovarjali smo se s farmacevtko iz Dolenjskih lekarn Vladko Štravs.

Kateri so znaki suhe kože?

Zategovanje kože je prvi znak, da je koža suha. Potem pa lahko opazimo luskavost, pordelost, grobo teksturo, srbenje, razdraženo kožo, razpoke na koži in pekoč občutek.

Kaj pa je vzrok suhe kože?

Vzrok za nastanek suhe kože je lahko sezonski vpliv. Suha koža se lahko pojavi poleti in pozimi. Poleti nastane zaradi izpostavljenosti soncu in klimatskim napravam, pozimi pa je vzrok zanjo centralno ogrevanje, mraz in veter …

Vzrok za nastanek suhe kože je lahko tudi umivanje, ki je prepogosto. S tem uničujemo maščobno kislinski plašč kože.

S starostjo se koža tanjša in postaja manj elastična, manj odporna pred vplivi okolja in zato postane suha. Tudi koža otrok, predvsem dojenčkov, ima nerazvito zaščitno funkcijo, vse snovi lažje prodrejo. Na suho kožo vplivajo tudi zdravila, ki lahko tudi povzročijo neželene učinke, med njimi suhost kože. To so zdravila za zdravljenje aken. Poleg tega pa je za suho kožo lahko kriva genska predispozicija in nekatere bolezni kot so atopični dermatitis in psoriaza lahko tudi diabetes.

Kako preprečiti suho kožo?

Navlažite kožo takoj po umivanju, zlasti pozimi je pomembno, da kožo dodatno vlažimo in ji zagotavljamo vlago. Ne tuširajte se z vročo vodo in uporabljajte blaga mila, poskrbite za hidratacijo telesa, zaužijte dovolj tekočine, nosite rokavice, uživajte uravnoteženo prehrano z dovolj vitaminov in mineralov, dovolj počitka in spanja, saj se med spanjem koža čisti, odpravlja čez dan nastale nepravilnosti in se obnavlja ter proizvaja kolagen.

Kateri so pripravki za suho kožo?

V lekarni je na voljo pestra izbira pripravkov, ki koži vračajo zanjo pomembne snovi. Med pomembnimi sestavinami so linolna kislina, rastlinska in mineralna olja, termalne vode, glicerol, čebelji vosek, maslo karite, hialuronska kislina,dekspantenol.

Pomembna je sečnina,ki nase veže vodo ter jo tako zadržuje v koži in ohranja vlago. Kozmetičnih pripravkov je veliko, proizvajalcev prav tako izbira pa je odvisna od tipa kože, zato se je smiselno oglasiti v lekarni, kjer vam svetujemo ustrezen pripravek.

V Dolenjski lekarnah imate tudi svoje galenske izdelke. Kateri so primerni pri suhi koži?

Vitaminska krema s svojimi sestavinami pospešuje obnovo kože. Dodatek vitaminov E in A kožo zaščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja. Imamo tudi kremo z dekspantenolom in karitejevim maslom. Svetujemo pa tudi negovalno mleko z avokadovim oljem.

Ne smemo pozabiti na naše roke in pa ustnice. Za zaščito rok svetujemo kremo za roke, pri posebej suhi in razpokani koži pa kremo za roke z ureo. Mazilo za ustnice uporabimo za zaščito ustnic pred izsušitvijo zaradi vetra in mraza.

Pogovor o suhi koži, 1. del


Pogovor o suhi koži, 2. del


Pogovor o suhi koži, 3. del