stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto/Dolenjske Toplice/Straža/Šmarješke Toplice

Svetina kot dobro ocenil, da zakonski paket 11 občin naslavlja vse otroke

Piše: STA

Čas objave:
31.08.2023 07:39

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je obiskal štiri dolenjske občine, kjer se je srečal z župani in odprl Varuhove kotičke, s katerimi se želi približati ljudem. Župan Gregor Macedoni mu je predstavil tudi zakonski paket za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij, za katerega Svetina kot dobro ocenjuje, da naslavlja vse otroke.

Po oceni varuha posebnih težav na področju človekovih pravic na Dolenjskem ni, razen vprašanja romskega prebivalstva, ki je po njegovih besedah eno od vprašanj, s katerim se ukvarja tudi Varuh. "Na tem področju smo zelo aktivni, pri tem pa sodelujemo tudi z občinami. Ob tem vedno znova poudarjamo, da mora priti do sožitja ter da je na prvem mestu varnost tako romskega kot neromskega prebivalstva. V tej smeri morajo iti tudi ukrepi pristojnih," je v izjavi za medije po srečanju z novomeškim županom Macedonijem povedal Svetina.

Na srečanju na Mestni občini Novo mesto je Macedoni Svetini predstavil paket zakonov za urejanje razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, kar vključuje tudi Rome, ki ga je s podpisi občank in občanov v državni zbor vložilo 11 občin jugovzhodne regije in Posavja. "Predloga zakonov še nisem videl. Všeč pa mi je, da zajema vse socialno ogrožene družine, predvsem otroke, ki živijo v takšnih družinah. To pomeni, da imajo ti otroci ne glede na njihovo raso, veroizpoved ali socialne razmere pravico, da zaključijo obvezno izobraževanje. To je otrokova pravica, ki nenazadnje izhaja iz konvencije o pravicah otrok, zato mislim, da moramo tukaj gledati predvsem na otroke," je predlog komentiral Svetina.

Župan Macedoni je poudaril, da z Varuhom dobro sodelujejo, tudi ko gre za romska vprašanja, zato verjame, da bo paket zakonov, ko ga bo proučil, podprl. Po njegovih besedah je podpora Varuha pri tem zelo pomembna, saj "gre za zelo specifično problematiko, ki je večji del Slovenije ne pozna in ne razume".



Poudaril je še, da skuša zakonska pobuda 11 občin nasloviti predvsem vzroke. "Ljudje namreč želijo živeti v normalnem in varnem okolju, kar je v prvi vrsti naloga policije, pa tudi pristojnih inštitucij. Pri tem so potrebne tudi sistemske spremembe," je dejal.

Ob Mestni občini Novo mesto je varuh danes svoje kotičke odprl še v občinah Dolenjske Toplice, Straža in Šmarješke Toplice. Od dolenjskih občin sta ta mesec Varuhov kotiček dobili še občini Mokronog - Trebelno in Občina Šentjernej. Skupaj ima tako v Sloveniji Varuhov kotiček že 38 občin.

Kotički so po besedah Svetine namenjeni temu, da delo varuha še bolj približajo občankam in občanom. Ti se lahko v njih njih seznanijo z delom Varuha, najdejo pa tudi obrazec za vložitev pobude Varuhu, v kolikor ocenjujejo, da so jim kršene človekove pravice.