stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Svetovni dan krvodajalstva obeležujejo tudi v Novem mestu

Piše: OZRK Novo mesto/B.O.

Čas objave:
04.06.2018 00:46

Prve steklenice krvi v Sloveniji so bile Sloveniji konzervirane na 4. junij pred 73. leti in ta pomembni mejnik vsako leto obeležujemo kot Dan krvodajalstva v Sloveniji.

Letos mineva že 65. leto odkar je bila organizirana prva krvodajalska akcija rudarjev v Zagorju, ko so bili postavljeni temelji krvodajalstva na katerih ta humanitarna dejavnost temelji še danes.

Krvodajalstvo je brezplačno, prostovoljno in anonimno. Vse od takrat prostovoljni in neplačani krvodajalci zagotavljajo zadostno količino varne in kakovostne krvi za potrebe zdravljenja pri nas, kar nas uvršča med dobro organizirane in predvsem nesebične, altruistične družbe, na kar smo upravičeno ponosni.

Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema in predpogoj za preskrbo s krvjo. V teh letih je več kot 5.5 milijonov krvodajalcev s svojo krvjo omogočilo zdravljenje bolnikom ali jim celo rešilo življenje.

14. junija 2018 praznujemo tudi Svetovni dan krvodajalcev. Na ta dan se v številnih državah na različne načine zahvalijo vsem prostovoljnim neplačanim krvodajalcem za darovano kri, ki rešuje življenja, kar je tudi priložnost za ozaveščanje o potrebi po rednem darovanju krvi, ki bolnikom zagotavlja kakovostno, varno ter dostopno kri in krvne pripravke.

Tema letošnje kampanje je krvodajalstvo kot dejanje solidarnosti. Izpostavlja temeljne človeške vrline altruizma, spoštovanja, sočutja in prijaznosti, ki povezujejo in ohranjano sisteme prostovoljnega neplačanega krvodajalstva. S sloganom: “Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje,” želijo opozoriti na vloge, ki jih ima prostovoljni sistem krvodajalstva pri spodbujanju ljudi, naj skrbijo drug za drugega, in ustvarjajo socialne stike ter povezano skupnost.

Naša država sodi med tiste, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. V Sloveniji daruje kri skoraj 5 % prebivalcev, vsak delovni dan okoli 350 – 400 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam zdravstva po krvi. V Novem mestu na Centru za transfuzijsko dejavnost potekajo akcije trikrat tedensko, udeleži se jih okrog 100 krvodajalcev na teden. Na leto njihovi krvodajalci zagotovijo okrog 5000 odvzemov, od tega vsako leto privabijo približno 400-500 mladih, ki prvič darujejo kri.

Ob dnevu krvodajalstva, 4. juniju, bo na Loki župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, že tradicionalno sprejel 20 krvodajalk in krvodajalcev ki so kri darovali od 28-krat do 65-krat, so še sporočili z Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto.