volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Svetovni dan spanja: Dober spanec so uresničljive sanje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.03.2016 05:28

Danes je Svetovni dan spanja, ki ga vsako leto obeležujemo v petek pred spomladanskim ekvinokcijem. Letošnji poteka pod geslom "Dober spanec so uresničljive sanje". Urejen spanec ima po navedbah Mednarodne zveze za medicino spanja le tretjina svetovne populacije.

V soboto pa je evropski dan narkolepsije, zaradi katere bolnik lahko zaspi celo za volanom.

Glede na to, da povprečno prespimo tretjino življenja, je trden spanec poleg uravnotežene prehrane in telesne vadbe eden od treh ključnih stebrov zdravja. Po navedbah mednarodne zveze obstaja okoli 100 različnih motenj spanja, večino teh motenj pa je mogoče preprečiti oz. je bolezen ozdravljiva.

Po ocenah zveze ima težave s spanjem do 45 odstotkov svetovnega prebivalstva, od katerih mora manj kot tretjina zaradi tega tudi poiskati strokovno pomoč.

Trije elementi kakovostnega spanca so dolžina, neprekinjenost in globina spanja. Težave pri spanju lahko povzročijo neustrezna temperatura prostora za spanje, hrup, svetloba, neudobna postelja in prisotnost elektronskih naprav.

Prav tako je redno dihanje ključnega pomena za dober spanec. Pogoste prekinitve dihanja med spanjem je zelo razširjena motnja, ki prizadene 17 odstotkov moških in devet odstotkov žensk srednjih let in v poznejšem življenjskem obdobju.



Slab spanec lahko vodi v težave pri ohranjanju budnosti, v pomanjkanje pozornosti in koncentracije, zmanjšanje akademske produktivnosti, hkrati pa povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Pomanjkanje spanja lahko vodi v bolezni, kot so visok pritisk, srčna in možganska kap, sladkorna bolezen, povezano pa naj bi bilo tudi z oslabljenim imunskim sistemom in pojavom nekaterih vrst raka. Obstajajo dokazi o povezavi med trajanjem spanja in debelosti pri otrocih, zlasti pri dekletih.

Motnje pri spanju pa so dejavnik tveganja za nastanek duševnih motenj, kot sta depresija, tesnobnost in psihoza.

Narkolepsija je nenavadna bolezen, ki je tako v Sloveniji kot tudi v svetu, slabo prepoznana. Bolezen je redka, v Sloveniji pa tudi slabo diagnosticirana, saj je prepoznanih le 60 od ocenjenih tisoč bolnikov s to boleznijo. Bolezen ima veliko negativnih učinkov na družabno življenje bolnikov, saj se njen izrazit simptom prekomerna dnevna utrujenost, bolnik lahko zaspi v zelo nenavadnih situacijah, celo za volanom, so sporočili iz družbe Medis.

Narkolepsija je sicer nevrološka bolezen, ki traja vse življenje. Lahko se pojavi kadarkoli, pogosto pa se prvi simptomi začnejo med 10. in 30. letom starosti.