901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Sevnica

Tanin prodira z novimi preparati in odpira nov proizvodni obrat

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
11.06.2016 08:45

Sevniška kemijska družba Tanin je lani ustvarila 18,3 milijona evrov prihodka in hkrati približno štiri milijone dobička. Pri obeh je glede na predlani dosegla približno 15-odsotno rast, v prvem četrtletju letos pa je s 4,3 milijona evrov primerljivo lansko prodajo presegla za približno tri odstotke. V Taninu sicer danes odpirajo nov obrat.Od 8,30 ure poteka tudi dan odprtih vrat.

Direktor Tanina Sevnica Ivan Mirt je za STA ocenil, da je letošnja prodaja, ki ni povsem dosegla njihovih načrtov, nižja zaradi krize v usnjarstvu in zaostajanja gospodarstva na Kitajskem, kjer pokupijo veliko njihovih izdelkov.

Hkrati pa se pri njihovi prodaji - predvsem na račun ruskega bojkota - odraža tudi padec prodaje mleka. Tanin namreč izdeluje krmilne dodatke za krepitev mlečnosti pri kravah, ki pa v času slabe prodaje mleka najbolj ne gre v prodajo, je pojasnil.

Sicer družba uspešno prodira s svojimi novimi izdelki, saj je med drugimi teh lani prodala za tri petine. Ob koncu leta pa si obeta približno desetodstotno rast prodaje in dobička, je dodal.

V Taninu tudi veliko vlagajo, v okviru današnjih odprtih vrat pa bodo odprli novi obrat za izdelavo posebnih izdelkov. Tega so uredili v že zgrajenih Taninovih prostorih, njegova površina znaša 700 kvadratnih metrov, v družbi pa so zanj in njegovo opremo odšteli 400.000 evrov. Delo v njem je dobilo šest novih delavcev.

V Taninu so se sicer pred približno tremi desetletji odločili, da se bodo s proizvodnje taninov usmerili v živalsko prehrano. Ob nazadovanju usnjarstva so namreč iskali nadomestne uporabe taninov oz. polifenolov, ki jih vrsto let uporabljajo kot dodatke za živalsko prehrano, z njimi pa tudi - predvsem v ekološki reji - nadomeščajo antibiotike.

Tako se v podjetju z več kot 90-letno tradicijo predelave lesa in pridobivanja ekstraktov iz hrastovega ter kostanjevega lesa, ki izvozi več kot devet desetin proizvodnje, ob svoji tradicionalni dejavnosti in navezanosti na potrebe usnjarstva vse bolj usmerjajo v razvoj in izdelavo na osnovi tradicionalnih lesnih učinkovin izdelanih preparatov.

Njihove tanine uporabljajo tudi pri izdelavi veterinarskih zdravil. Navedene učinkovine pa so Taninova glavna niša za prihodnje, je opozoril direktor in dodal, da se usmerjajo tudi v enologijo.

Predlani so odprli novi obrat za ekstrakcijo učinkovin oz. antioksidantov, ki se uporabljajo v prehrani ljudi, lani obrat za mešanje, granuliranje in kapsuliranje učinkovin za prehrano živali, letos pa bi radi - vsaj poskusno - zagnali proizvodnjo na osnovi soli maslene kisline, ki jih skupaj s tanini uporabljajo za prehrano živali.

Tanin poslujejo pozitivno vse od državne osamosvojitve, ko jih je prizadela izguba jugoslovanskih nabavnih trgov in so se morali preusmeriti drugam. V družbi, ki zaposluje približno 120 ljudi, pa so jih letos na novo zaposlili šest.

Med Taninovimi glavnimi trgi so države EU. Približno dve petini izdelkov prodajo v Italiji, veliko tudi v Belgiji, Nemčiji, ZDA, na Nizozemskem in v Franciji, hkrati pa se z novo generacijo izdelkov širijo na nove svetovne trge, v Brazilijo, Indijo, na Kitajsko in v Rusijo. Prizadevajo si tudi za prodor v Indonezijo, Malezijo, Tajvan in druge države Daljnega vzhoda, je še povedal Mirt.